За „Просто ко пасуљ” у Темерину, пријављене 184 екипе

ТЕМЕРИН: Традиционално такмичење у кувању пасуља одржаће се у суботу 9. јуна на вашаришту у Темерину.
U subotu u Temerinu tradicionalno nadmetanje u kulinarskim veštinama  Foto: Turistička organizacija Temerina
Фото: У суботу у Темерину традиционално надметање у кулинарским вештинама  Фото: Туристичка организација Темерина

Надметање у припреми српског специјалитета названо “Просто ко пасуљ” окупиће најмање 184 екипе, махом из Војводине, кажу у Туристичкој организацији Темерина која је организатор приредбе, док је покровитељ Општина Темерин уз подршку спонзора.

Из Туристичке организације Темерин Ивана Пејовић каже за “Дневник” да је ова приредба трећа по реду у њиховој организацији, а да се такмичење у кувању пасуља у Темерину одржава већ 15 година.„Ова кулинарска приредба увршћена је у календар догаћаја Туристичке организације Србије и Војводине и привуче велико интересовање публике. Очекујемо између 5.000 и 6.000 посетилаца из околних места и из Мађарске“,  наводи Ивана Пејовић.

Она подсећа на то да је лане кувало 183 екипе пасуљ, и да је и ове године велико интересовање упркос томе што је пријављивање завршено.„И даље нам јсе јављају такмичари па размишљамо да поставимо још један павиљон, за још десет екипа“, казала је јуче Ивана Пејовић. 

Највеће такмичење у кувању пасуља у Србији почеће у 11 часова, а стручни жири ће изабрати три најбоља скувана јела (Ивана Пејовић)

Највеће такмичење у кувању пасуља у Србији, каже, почеће у 11 часова, а стручни жири ће изабрати три најбоља скувана јела. Проглашење победника је у 15.30 часова за које су обезбеђене вредне награде.

Посетиоци манифестације који немају своју екипу имаће прилику да пробају пасуљ, јер ће од 12 часова бити у прилици да добију своју порцију ако дају добровољни новчани прилог. ”Велики хуманитарни пасуљ” куваће се у казану од  2.000 литара, а као и сваке године новац од ове приредбе ће бити усмерен корисницима које одабере Центар за социјални рад Општине Темериин.

Организатор је обезбедио богат музички програм па ће се на бини ређати извођачи. Током дана у суботу свираће и певаће тамбурашки оркестар “Бисери”,популарне  екс–ју поп-рок песме извешће бенд “Бубика и Круг компани”, а традиционалне народне песме представиће Драгана Радосављевић Цакана заједно са певачком групом “Шара”.


Хуманитарни казан с 200 кила меса

Спонзори такмичења обезбедиће намирнице, па је тако, између осталих, за хуманитарни казан спремљено по стотину килограма барене сланине и сувог меса, 200 килограма пасуљ ,150 килограма црног лука, два килограма белог лука, 30 килограма шаргарепе и 20 килограма зелени, 12 литара кувоаног парадајза … Од ових намирница треба да буде 3.000 порција. Донатори су се побринули и за прибор за јело и да се пасуљ једе са хлебом.


У склопу кулинарског надметања посебан садржај манифестацији даће “Улица старих заната” где ће бити представљене традиционалне рукотворине и производи поређани на улазу у вашаришту.

Као посебан догађај биће “Темеринске игре” такмичарског карактера чији ће промотер и водитељ бити Горан Подлипец –Липец. Поред надметања у надвлачењу конопца, бацању акумулатора с рамена, пијаном пеналу спремају се и нове игре…

И најмлађи посетиоци неће бити занемарени, јер је Удружење “Креативни погон” из Новог Сада  осмислио занимљив програм са жонглерима, штулашима, карневалску поворку …

        З. Делић

Пројекат „Темеринска хроника“ реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине Темерин.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести