Бељански-Ристић и Голдовски добитници награде "Мали принц"

СУБОТИЦА : Цењени драмски педагог и визионар у области дечје едукације Љубица Бељански-Ристић и чувени руски историчар и теоретичар позоришта, позоришни критичар, драматург, сценариста и педагог Борис Голдовски, овогодишњи су добитници међународне награде за животно дело "Мали принц".
1
Фото: Dnevnik.rs

Лауреатима ће награда за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу бити уручена 24. септембра у Народном позоришту у Суботици на отварању 24. Међународног фестивала позоришта за децу.

Током трајања фестивала у Медија центру хотела "Патриа" у Суботици биће одржан програм под називом "Вечери са добитницима награде за животно дело Мали принц", у оквиру којих ће, у два одвојена дана, лауреати разговарати са присутном публиком и гостима фестивала на различите теме које се дотичу њиховог дела, уз акценат на стваралаштву за децу.

Бељански-Ристић је изјавила да јој признање "Мали принц" поред великог задовољства, доноси и осећање обавезе на "критичко промишљање сопствених постигнућа и очување вредности за које се заједнички залажемо, које истражују и нуде висок уметнички ниво и настоје да пруже шансу афирмацији потенцијала детета да доживи позориште у његовој пуној вредности".

"Иако нас свакодневна реалност све више оптерећује песимистичким погледима на могућности покретања нових и очување постојећих манифестација позоришта за децу и младе, увек постоји и онај други поглед који нам открива просторе деловања који су ту поред нас, део нас, као и оне људе који, без обзира на све, раде и дају све од себе да на свој начин и својим средствима изражавања, стварања и представљања учине овај свет бољим од онога који нас окружује. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици је једна таква манифестација", истакла је Бељански-Ристић.

Голдовски је поводом награде "Мали принц" рекао да се његов живот, "живот човека рођеног у првој половини ''железног'' 20. века формирао тако, да су текстови Сент-Егзиприја (аутор "Малог принца") увек били поред њега и објашњавали много од онога што није могао разумети сам". 
 

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести