Центар за нове медије Куда.орг - Културни оквир урбане самоуправе

“Центар за нове медије куда.орг” (Центар_куда.орг) је независна организација која је основана 2000. године са намером да ствара простор и услове за истраживање и развој савремене уметничке праксе и нових технологија.
bilten
Фото: Dnevnik.rs

Од оснивања окупља уметнике, теоретичаре, медијске активисте, истраживаче и широку публику на пољу анализе нових културних односа, савремене уметничке праксе, нових технологија и друштвених тема.

О “пређеном путу” од идеје до реализације и данашњем статусу ове невладине организације, као и о сарадњи с грађанством, разговарали смо са Зораном Пантелићем, једним од родоначелника Центра.

„“Центар_ куда.орг” активно је учествовао у бројним регионалним и интернационалним мрежама који се тичу побољшања услова савремене продукције културе и уметности, размене искустава и копродукције“, каже Пантелић.

„Реч је о једној од неколико независних организација које су 2007. године основале Омладински центар ЦК13 у Новом Саду, као допринос изградњи нових простора за младе. Посебно је важно назависно одлучивање и стварање програма без цензуре, налога и притисака, као и слободно развијање критичког мишљења и простора за дијалог.“

Поред организовања предавања, конференција и радионица, “Центар_куда.орг” конципира и уређује изложбе на локалном и интернационалном нивоу попут оних у Мађарској, Хрватској, Аустрији, САД...

„Такође уређујемо издавачки програм “куда.реад” и у томе сарађујемо с бројним институцијама културе и издавачким кућама, такође локално и интернационално. Поменућемо само нека имена као што су: “Аутономедиа” - Њујорк, “Револвер” - Франкфурт, “Мета-Муте” - Лондон итд. Битан део рада “Куда.орг” је и анализа друштвеног, културног и интелектуалног наслеђа бивше Југославије, Војводине и Новог Сада у периоду између 50-тих и 80-тих година прошлог века“, вели Пантелић.


БилтенСтанардоступан свима

У склопу Куда.орг покренут је и Билтен “Станар”, који представља резултат рада са сарадницима, али и са станарима. Билтен је штампан у тиражу од 20 хиљада примерака, а да би био доступан свима  дистрибуиран је преко самоуслуга једног од познатих мега-маркета или је  директно убациван у поштанске сандучиће.


Од самог почетка Центар се налази на Детелинари, у улици Браће Могин бр. 2. То је и једина зграда на “Старој Детелинари” која има јавни карактер простора.

„У оквиру тог објекта је Клуб за одрасла и старија лица “Раднички”, Пошта 21113, МЗ Раднички, Огранак градске библиотеке “Коста Трифковић”, а у приземном делу један од локала користи “Центар_куда.орг”. Почетак 2000-тих обележио је и потребу за промоцијом и демократизацијом медија, па је Центар првих неколико година у свом простору омогућавао бесплатан приступ интернету преко компјутерских терминала. Упоредо са тим, реализовали смо богат програм гостујућих предавања и радионица широког спектра, које су биле усмерене на анализу новог доба интернет културе, масовних комуникација, друштвених мрежа, савремене уметности и политике“, појашњава наш саговорник.

Такав карактер рада створио је нову атмосферу са пуно страних гостију и вибратну енергију са великим бројем јавних дешавања, а уједно је то постало место сусрета разних протагониста у култури.

Сава Савић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести