ДА ПУНО СТИХОВА ЈОШ ПРОЧИТАМО И ОТПЕВАМО У Сремским Карловцима отворено 52. Бранково коло

Највећа песничка и културна манифестација у земљи и региону „Бранково коло“ отворена је данас, 52. годину заредом, у Карловачкој гимназији. Програм у част најпознатијег карловачког ђака и песника српског романтизма Алексија Бранка Радичевића трајаће до 18. септембра, а у знаку лепоте његовог двостиха "Хтедо' дугу да са неба свучем, дугом шарном да све вас обучем", одржаваће се у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.
б
Фото: С. Шушњевић

Манифестација је започета беседом песника Слободана Зубановића, којем је за укупни песнички опус додељена статуета Бранка Радичевића, док је „Велика повеља Бранковог кола“ уручена диригенту и професору Јовану Травици.

- "Бранково коло" ће и ове године показати једну разлику у односу на укупну мапу наше културе, књижевности и песништва, имамо за то много адута и потенцијал - поручио је председник "Бранковог кола" Ненад Грујичић. - Тај спој младости и искуства биће заправо енергија која ће данас красити најстарију српску гимназију. Бранко Радичевић је велики мотив и непрестано обнавља нашу снагу, и даје нам прилику да показујемо колико је култура важна и колико се није добро поигравати и импровизовати са културом. Из ове 199. годишњице наредне године идемо у 200. годишњицу рођења великог песника, то је годишњица којом би се поносиле многе културе, тако ћемо и ми. Имамо програм који ће населити радошћу срца публике и дати снагу и мотивацију да се људи окрену живом односу лицем у лице. Радосно стварамо програм, склањајући се од неке бирократске ускости и резона који има бесловесан говор, за разлику од нашег који ће бити говор сувисле памети, талента, младости и искуства.

Фото: С. Шушњевић

Велику повељу - престижно признање за животно дело "Бранково коло" додељује уметницима за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост, љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића. Жири "Бранковог кола" који чине Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел на завршној седници донео је једногласну одлуку о томе да ове године "Велика повеља Бранковог кола" одлази у руке диригента Јована Травице .

Фото: С. Шушњевић

- Ова награда је за мене велико задовољство и сатисфакција, а имена добитника годинама уназад, морам признати, представљају и велику обавезу - истакао је професор Јован Травица. - Хвала свима и да се још дуго окупљамо у здрављу и весељу, да пуно стихова још прочитамо и отпевамо.

Б. Павковић

 

 

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести