Данас се обележава Међународни дан дечије књиге

БЕОГРАД: Међународни дан дечије књиге у целом свету се обележава већ пола века у спомен на рођење писца Ханса Кристијана Андерсена, а са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца и укаже на важност развијања љубави према књизи.
karlovacka Filip Bakic
Фото: Dnevnik.rs

Као и сваке године Дечје одељење Библиотеке града Београда "Чика Јова Змај" наградило је поводом 2. априла најбоље литерарне и ликовне радове деце из Србије и дијаспоре, који су имали задатак да текстом или цртежом представе једну од прочитаних књига која је на њих оставила посебан утисак.

Сваке године друга национална секција Међународног одбора за дечију књигу има прилику да буде интернационални спонзор Међународног дана дечије књиге, осмисли тему, постер и одабере аутора који ће упутити поруку деци широм света.

Ове године то је Русија и тим поводом је руски писац за децу Сергеј Макхотин упутио поруку "Хајде да растемо уз књигу", у којој скреће пажњу на све оно што су њему значиле књиге током живота.

"Када неки дечак или девојчица каже да не воли да чита, то ме насмеје. Не верујем тој деци. Они једу сладолед, играју игрице и гледају занимљиве филмове. Другим речима воле да се забављају, а читање није само тежак посао усмерен на развој осећања и личности, то је пре свега велико задовољство", истакао је Макхотин.
    

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести