ЏЕЗ САСТАВ SCHIME ОБЈАВИО НОВИ АЛБУМ „Велики медвед” у служби музике

На свим дигиталним платформама протекле седмице објављен је “Ursa Major”, четврти албум познатог српског џез састава Schime, који чине најзначајнија имена савремене домаће џез сцене – саксофониста Лука Игњатовић, пијаниста Сава Милетић, басиста Борис Шаиновић и бубњар Пеђа Милутиновић.
a
Фото: Promo

Овај албум настао је у току 2022. године и на њему се налази седам нових ауторских композиција, од којих шест као аутор потписује Сава Милетић, а једну Лука Игњатовић, док аранжмане потписује читав бенд. Албум је објавила издавачка кућа Секвоја.

„Након скоро десет година постојања, бенд је на овом албуму показао зрелост која је била неопходна како би деликатне и концептуално захтевне композиције, које овај албум сачињавају, достигле свој пун потенцијал. Бенд је успео да стави своје чланове у потпуности у служби музике чему одувек и тежимо”, каже саксофониста Лука Игњатовић, којег ћемо, заједно са Пеђом Милутиновићем, на предстојећем Новосадском џез фестивалу слушати у квинтету drumbooty.

Након прошлогодишњег аранжерски раскошног албума “Melange” снимљеног са Камерним оркестром Музикон, SCHIME се ове године враћа основној формацији квартета, настављајући да истражује и помера границе властите креативности. Овога пута, пратећи ауторску визију Саве Милетића, четворица уиграних музичара представљају нешто камернију, лиричну страну свог израза. Стасали и сазревали на звуцима узавреле њујоршке пост-бап сцене 21. века, а потом еволуирали кроз слободан и авантуристички приступ комбиновању yеза и класичне музике на трагу легендарног Вејна Шортера, на албуму “Ursa Major” додају и деликатну ноту савременог европског пијанистичког yеза. Пођеднако се ослањајући на светлу традицију жанра и савремене тенденције, на ванвременске и препознатљиве жанровске координате али и искораке у непознато, Schime данас представљају један од најзрелијих ауторских пројеката и покретачку снагу yез сцене у Србији.

Подсетимо, Schime је основан 2015. године у Београду, а свој први албум “Do You Really Wanna Play?“ издаје 2016. године за издавачку кућу Metropolis Music. Наступи бенда привлаче велику пажњу домаћих и страних критичара, од којих треба издвојити сјајне критике два најпознатија yез медија на свету - магазина Downbeat и сајта All About Jazz. Бенд Schime је свој други албум под називом “Visualisation“ издао за швајцарску издавачку кућу UNIT Records маја 2018. године.

Од 2020. године Schime сарађује са камерним ансамблом Музикон. Чланови бенда су за овај несвакидашњи комбиновани састав (yез квартет и деветнаеточлани гудачки оркестар) компоновали оригиналну музику која је јавности била представљена онлајн наступом на Agelast Youtube каналу уживо из Коларчеве задужбине. Наступ је привукао велику пажњу публике и критичара па је уследио позив са престижног Моерс фестивала у Немачкој на којем је овај пројекат представљен европској публици путем чувене телевизије Арте. Уследили су наступи у Србији и Црној Гори као и отварање Београдског џез фестивала 2022 године.     

М. Стајић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести