Документарац о првом продуценту на Балкану

БЕОГРАД: На овогодишњем Фесту представљен је документарац "Боторићи" Срђана Кнежевића о првом филмском продуценту на Балкану, Светозару Боторићу, који је продуцирао више од 20 документарних и два играна филма, а најпознатији од њих је "Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа" (1911).
1
Фото: Tanjug

Кнежевић, који је радио у Кинотеци, чуо је за Светозара Боторића, а онда се 1995. године нашао у Паризу и пошто је био у контакту са Националним кинематографским центром добио је прилику да уради интервју са његовом ћерком Станицом Михајловић.

Унук Светозара Боторића (1857-1916) Љубомир Михајловић је о филму "Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа", који је продуцирао његов деда, рекао да је то "српско благо".

"Ако неко буде желео да виде на шта је личила Србија, како се живело у Београду пре Првог светског рата када се сатварала савремена Србија и када су људи сањали, као краљ Патар Први, да Србија може да буде балканска Швајцарска, треба да погледа тај филм", истакао је Михајловић.

О свом деди је рекао да је био велики родољуб, домаћин и визионар.

"Одмах је схватио како да искористи кинематографију да будућим генерацијама представи српску историју, српске корене. Сви смо пролазни и треба да урадимо нешто што ће оставити траг, а најбољи траг је о нашим коренима, оно одакле долазимо и куда идемо", истакао је Михајловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести