Београдска филхармонија свира на северу

„Филхармонија на Северу” назив је мини турнеје, у оквиру које ће се Гудачки квартет Београдске филхармоније, заједно са кларинетистом Вељком Кленковским, такође чланом БГФ и професором на Факултету музичке уметности у Београду, представити у Зрењанину, Кикинди и Суботици делима Хајдна, Моцарта и Бетовена.
Gudački kvartet Beogradske filharmonije
Фото: Beogradska filharmonija

Први наступ је 10. априла у зрењаниској Градској кући (почетак у 19.30), 11. априла је на реду Народни музеј у Кикинди (19 часова), а 12. априла је концерт у Великој већници Градске куће у Суботици (19.30). Мини турнеју музичари завршавају посетом суботичком Дому за децу ометену у развоју “Колевка”...

Неки велики светски оркестри, попут Берлинске филхармоније, већ годинама приређују програме чији је циљ приближивање класичне музике онима који немају могућности да дођу на њихове концерте.

Да ли су на том трагу и „Филхармонија на северу”, односно лањска „Филхармонија на југу֨” и хоће ли у будућности бити још таквих активности, питали смо члана Гудачког квартета БГФ, виолончелисту Александра Латковића? 

– Сличних акција ће бити све више. Гудачки квартет Београдске филхармоније учествује у њима од свог оснивања 2011. године и циља управо средине најудаљеније од редовног музичког живота. Упоредо с нашим редовним концертима, свирали смо, рецимо, за ученике музичких школа у српским енклавама на Косову и Метохији, као и у домовима за старе широм земље. То је наша мисија. Уосталом, квартет је ансамбл којем није потребна велика, чак ни права концертна сала за наступ.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести