АНДРЕЈ ШЕПЕТКОВСКИ Кроз хумор људи спознају истине  

Глумац Андреј Шепетковски написао је сценарио за филм „Ала је леп овај свет” који је прошле недеље стигао на велико платно, а који кроз причу о двоје људи чије судбине спаја анђео чувар, говори о љубави која преображава и о могућности промене сваког човека на боље или на горе, у зависности од тога чиме се напаја.
2
Фото: Немања Мишчевић

У овом остварењу Шепетковски тумачи и једну лик симпатичног инспектора Тришића који покушава да разоткрије позадину мистериозног покушаја убиства које и покреће заплет филма. Како нам је на премијери филма у новосадском биоскопу Арена Синеплекс рекао, у овај сценарио учитао је и неке личне приче, те додао и нека туђа искуства.

– Ово је стара прича. То је била прво позоришна представа пре 13 година, а онда сам, пре пет година, написао сценарио за серију „Шетња с лавом”, коју ћете гледати за неколико месеци, након биоскопске дистрибуције. Оно што је интересантно и због чега би публика требало да гледа и филм и серију, јесте што филм није исечен из серије него је потпуно другачији жанр. Има и ликова којих нема у серији, другачије се завршава. Потпуно је други жанр, али то јесте једна те иста прича, која је испричана на два потпуно различита начина. И зато мислим да ће публици бити веома  интересантно да је погледа – објаснио је Шепетковски и додао да је и раније писао неке позоришне драме за представе које су се играле у Београду, те да ускоро очекује реализацију још једног филма и серије, које ће се снимати по његовом сценарију. – Мислим да кроз хумор људи најлакше спознају све истине. Кроз хумор, ако је добар, а у овом случају надам се да јесте, људи те велике истине и поуке приме много дубље. Филм „Ала је леп овај свет” јесте једна ведра прича, чини ми се. И по реакцијама публике видим да је ведра и да су сви озарени што ми и јесте био циљ. Желим да сви сагледамо овај свет лепим очима, а то зависи од тога шта упијемо у себе пре тога и да ли примећујемо само оно лоше у сваком човеку и друштву или се трудимо да гледамо оно што је добро.


Унутрашњом борбом за лепши свет

Осим у филму „Ала је леп овај свет” Андреј Шепетковски игра и у остварењу „Света Петка - крст у пустињи”, за који каже да му је изузетна част што се у њему нашао, те га топло свима препоручује.

– Тај филм јесте и катарзичан, а мислим да је изненађујуће добро реализован с обзиром на то колико је незахвално ставити на платно такве приче. Филм говори о најважнијој борби коју свако од нас треба да води, а то је борба са самим собом. Та искушења са којима се Света Петка суочава су свевременска и свеприсутна. Када се боримо са собом, својим страстима и злим мислима, онда је то једина смислена борба коју треба да имамо у животу. А, онда и цео свет изгледа лепше – нагласио је Шепетковски за наш лист.


Како нам је рекао, лик инспектора градио је и током самог процеса снимања, а многи су га поредили са Питером Селерсом, који је тумачио чувеног Клузоа у серијалу филмова о Пинк Пантеру.

– Мој лик ћете ближе упознати кроз серију, јер га у њој много више има. За тог мог инспектора карактеристично је што је правдољубив и што због те своје правдољубивости страда, а мислим да у сваком послу постоји таква особа која се бори са својом средином и са окружењем и страда и изгара за то да правда победи – закључио је популарни глумац.  

Једна од мисија овог филма је, како и у самој његовој најави стоји, да врати веру у љубав, а како је Шепетковски са осмехом истакао, он увек верује у љубав и то са великим „љ”.

В. Бијелић

фото: Немања Мишчевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести