Арсенијевић: Најважнија је реакција публике на ФЕСТ-у

БЕОГРАД: Филм “Страхиња Бановић” имаће српску премијеру 25. фебруара на отварању јубиларног 50. ФЕСТ-а, а редитељ Стефан Арсенијевић најављује да ће се у београдској Комбанк дворани окупити већина његове филмске екипе, саопштили су данас организатори.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Арсенијевић је рекао да је изузетна част отворити ФЕСТ чији је верни гледалац већ деценијама и који је формирао његов филмски укус и поглед на свет, додавши: "Фестивал има посебно емотивно место у мом животу".

"Сви смо јако узбуђени пред домаћу премијеру, из много разлога. Коначно ћемо чути реакције домаће публике, нама најважније, која на много више нивоа може да ишчита филм", нагласио је редитељ.

"Бановић Страхиња" је светску премијеру имао прошле године на 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је освојио пет награда, укључујући и главну - гран-при "Кристални глобус" за најбољи филм.

Арсенијевићево остварење је потом учествовало на још 20 филмских фестивала у Пинђау, Каиру, Севиљи, Монпељеу, Солуну, Хаифи, Трсту и другде.

Филм је адаптација чувене народне епске песме "Бановић Страхиња", по сценарију Арсенијевића, Бојана Вулетића и Николе Дикреа, у којој је главни јунак млади мигрант из Африке.

Лик кога тумачи Ибрахим Кома је у жељи да се што боље уклопи у нову средину узео српско име Страхиња, док са својом женом Абабуо, игра је Ненси Менса-Офи, живи у избегличком кампу у Крњачи.

Поводом српске премијере, Арсенијевић се присетио да је београдски фестивал први пут посетио 1992. године, која је "у филмском смислу била заиста вансеријска", додавши да то издање ФЕСТ-а и данас живо памети јер је "оставило неизбрисив траг" на њега.

Тада је ФЕСТ отворила “Вирџина” Срђана Карановића, Емир Кустурица је довео у госте америчког редитеља Џима Џармуша и глумца Џониjа Депа, а актуелни филмови су били “Ноћ на земљи”, “Бартон Финк”, “Високе потпетице”, “Мој приватни Ајдахо”, “Телма и Луиз” и “Деликатесна радња”.

"Имао сам 14 година и по цео дан сам висио на фестивалу, са сендвичем у торби, не желећи ништа да пропустим. Свет је експлодирао пред мојим очима у свој својој разноликости и креативности. Тридесет година касније, наш филм отвара ФЕСТ. Осећај је фантастичан!”, рекао је Арсенијевић.

"Страхиња Бановић“ снимљен је у продукцији компаније Арт енд попкорн, у сарадњи са Синамон филмом, уз копродукцију Сурпрајс ели из Француске, Лес Филмс Фаувес из Луксембурга, Артбокс продакшн хаус из Литваније и Чучков брадерс из Бугарске.

Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе – Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа – МЕДИА и Влада Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести