Бјелогрлић: Мушкарци више плачу након гледања филма "Тома"

БЕОГРАД: Београдска премијера дуго очекиваног филма "Тома" о најпознатијем југословенском боему Томи Здравковићу заказана је за 15. септембар у Сава центру, а редитељ оставарења Драган Бјелогрлић каже за Тањуг да публика осећа емоцију филма и да мушкарци више плачу након гледања "Томе".
bjelogrlic RHA
Фото: Dnevnik.rs

Филм "Тома" је испраћен овацијама публике са Сарајево Филм фестивала, на Филмским сусретима у Нишу главне глумачке награде отишле су у руке Милана Марића и Тамаре Драгићевић, главним протагонистима Бјелогрлићевог оставрења.

Београдска публика са нестрпљењем очекује филм који је стручна јавност окарактерисала као "веома емотиван", а амерички Варајети назвао "музички раскошним".

Бјелогрлић напомиње да није лако радити филм о "песнику туге" чију музику велики број људи на простору некадашње Југославије подразумева као део свог културног идентитета.

"Правити филм о уметнику којег су звали "песник туге" је пре свега велика обавеза. Били смо на раскрсници. Ваљало је донети одлуку да ли да правимо класичан аутобиографски филм или да трагамо за емоцијама. Мене и све који су радили на филму је радила емоција и зато је и филм "Тома" претпостављам толико емотиван", казао је Бјалогрлић.

За њега нема дилеме да целу екипу за филм "Тома" везују пре свега јаке емоције.

"Глумци су доживели на врло емотиван начин улоге у филму... Жељко Јоксимовић је писао музику у сличном оквиру. Ја сам пре свега глумац и увек сам доживљавао филм као колективни чин...Верујем да нас је та емоција према Томи и његовој музици све повезала" казао је Бјелогрлић.

Како каже обавио је много разговора са људима који су познавали Тому Здравковића не би ли што боље упозано великог мајстора.

"Најсврсисходнији од тих разговора био је са Томиним братом Новицом. У суштитни, после бројних разговора, дошли смо до закључака да га нико није познавао. Сви су Тому углавном доживљавали увек кроз његове песме. Ми не знамо какав је био Рембрант, какав је био Гете, али њихова дела нам то говоре...У знак сећања на Тому Здравковића су подигнута два споменика и то довољно говори шта људи мисле о њему" казао је Бјелогрлић.

Према његовим речима увек се држи принципа да увек, без резерве, воли све своје јунаке ма какви они били.

"Управо зато што је Тома наш и Марићев који га је играо, он може постати и Тома кога ће волети публика. Опасност од тога да се не упадне у општа места, избегава се истином. Ако сте иједном заплакали или вам је застала кнедла у грлу гледајући филм, значи да сте реаговали на истину" казао је Бјелогрлић.

Публика је након пројекција у Сарајеву, Нишу и недавно у Новом Саду излазила у сузама.

Чини се да су жене очекивано биле у већини.

"То што су даме излазиле уплакане то само говори о томе да су жене храбије од нас, јер мушкарци више плачу на овај филм. Ако неки филм захтева објашњење онда нешто није у реду. верујем да филм "Тома" публика осећа. Реакција публике након филма је најважнија. Пре неки дан у Новом Саду...Пре тога у Сарајеву, Нишу…неки од нас су били на ивици суза због реакција публике након пројекција. Такве моменте сви прижељкујемо. Реакција публике не чини неки филм бољим или лошијим, али је за мене најважнија" казао је Бјелогрлић.

Цењени глумац и редитељ истиче да стално има осећај како Тома однекуд руководи свим дешавањима око филма и поручује му "Бјелогрлићу, неће ти бити лако, али ће ти бити лепо".

"Када је Жељко Јоксимовић дошао код мене и питао ме да направим филм о Томи Здравковићу одмах сам рекао да... После 5 секунди, а да и не знам зашто. Коме год сам рекао да правим филм о Томи, нико ме није питао зашто, већ су сви говорили: супер…Сад тај филм позивају разни филмски фестивали у свету... Неки дан је Варајети правио чланак о филму. Ми о томе упште нисмо размишљали" казао је Бјелогрлић.

Југ Србије амбијентално повезује остварења "Нечиста крв: Грех предака" и "Тома" који су веома важни за Драгана Бјелогрлића.

" Југ је без обзира на географију, увек сиромашнији, примитивнији, али занимљивији и животнији. Бора Станковић је написао та дивна дела...Верујем да је тај жанр "истерн" Милутина Петровића и филм "Нечиста крв: Грех предака" пун вреле крви, контрадикторности, контроверзи...

Након инцидента у хотелу "Амбасадор", Бјелогрлић каже да га је Предраг Гага Антонијевић на различите начине провоцирао годину и по дана уназад па и те вечери у Нишу.

"Жао ми је што сам реаговао на непримерен начин. Као човек и уметник окренут увек дајем предност вредностима које презиру агресију.Човек сам који држи до своје части и спреман сам да своју част и достојанство увек браним. Нажалост, те ноћи сам своју част бранио на погрешан начин и жао ми је свих оних које је тај мој поступак на било који начин повредио." , казао је Бјелогрлић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести