Бјелогрлић: "Сенке над Балканом" су узбудљив трилер (видео)

БЕОГРАД: „Док смо стварали серију били су ми занимљиви сви ти историјски догађаји и личности о којима ми јако мало знамо, а претпостављам да многи људи не знају ништа, казао је Танјугу Драган Бјелогрлић редитељ телевизијске серије "Сенке над Балканом" чија је прва епизода приказана у Југословенској кинотеци.
Senke nad Balkanom/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Бјелогрлић је нагласио да су управо ти историјски догађаји у великој мери одредили судбину 20. века. 

"Третирали смо у серији период између два светска рата на другачији начин него што је то пракса била до сада, било у драмском програму или у филмовима. Наша серија је заправо трилер који тражи активно гледање. Није лако гледати "Сенке над Балканом" и истовремено куцкати поруке. Такав садржај серије изискивао је од свих нас који смо је стварали велику прецизност и концентрацију", казао је Бјелогрлић. 

Он је напоменуо да је серија још увек у фази монтаже. 

"Не могу да кажем да сам превелики оптимиста нити да очекујем огроман успех, али сам јако близу да кажем да сам успео у ономе што сам хтео када сам ушао у пројекат "Сенке над Балканом".

Идеја да неколико редитеља режира епизоде телевизијске серије, по Бјелогрлићевим речима представља стандард за такве формате у свету. 

"Битна је чврста креативна поставка, а сваки редитељ следећи ту поставку даје свој мали печат серији. То се први пут ради код нас и требало нам је мало времена да се уиграмо. Верујем да ће наша идеја о серији и сама реализација тог тв формата да се поклопи са укусом гледалаца. Верујем да серија има све оно што савремену публику данас занима", казао је Бјелогрлић. 

Прва епизода телевизијске серије "Сенке над Балканом" премијерно ће бити емитована у недељу 22. октобра у 20 часова на првом програму Радио-телевизије Србије, као и на још пет националних телевизија у региону и у Руској федерацији.

Поред Бјелогрлића који игра главну улогу, у "Сенкама над Балканом" гледаоци ће гледати и Андрију Кузмановића, Гордана Кичића, Жарка Лаушевића, Марију Бергам…

Међународну глумачку екипу чине послављени руски глумци Александар Галибин и Андреј Зибров; као и овдашњој публици добро познати глумци из региона Горан Богдан, Бојан Навојец, Тони Михајловски и Петар Арсовски.

Сценарио за ову серију су, према филмској причи Стевана Копривице, написали Даница Пајовић, Дејан Стоиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић. Музику је и овог пута урадио Мањифико. Костимограф је Борис Чакширан, а продукција је РТС и Кобра филм.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести