Боцан-Харченко отворио "Недељу руског филма" у Београду

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко отворио је данас "Недељу руског филма" за децу, под називом "Бајке детињства", у Омладинском позоришту Дадов.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Манифестација, чији су организатори Град Београд, руска компанија "Вифсаида" и Међународни фонд јединства православних народа, а извршни продуцент Омладинско позориште Дадов, траје до 18. септембра.

Боцан Харченко се захвалио организаторима јер је у прилици да учествује у отварању овако вредне манифестације.

"Ова манифестација постаје традиционална у однсима Русије и Србије. Издвојио сам овај догађај као један од најважнијих у нашим односима. Овакви догађаји нам помажу да чувамо везе између културе и традиције Србије и Русије. На овај начин ми повезујемо генерације и упознаемо их са изванредном традицијом коју имају српски и руски народ" казао је Боцан Харченко.

Филмови који чине програм манифестације носе тематику традиционалних породичних вредности и очувања духовне традиције словенских народа.

Циљ је и да се грађани Србије упознају са елементима традиционалне руске културе, руским језиком и руском књижевношћу, са нагласком на поштовање и очување националне и светске културне баштине, на развој и поштовање културне, језичке и узрасне равноправности, толеранције и уважавање различитости.

Ове године организатори ће представити програм савремених играних филмова као што су "Мали војник", Викторије Фанасјутине, којим ће бити отворена Недеља филма, затим "Са подножја брда", Јане Пољаруш, Тамаре Кокорије и Константина Кутуева и "Острво за поправљање", новосибирских аутора Дениса Вјазникова и Ане Протоковило.

Специјални догађај Недеље филма је традиционална презентација међународног културног пројекта „Мулт-Мост“, у чијој реализацији су учествовала српска и руска деца, стварајући самосталне анимиране филмове.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести