Богат пратећи програм Сомборског филмског фестивала

БЕОГРАД: У оквиру трећег издања Сомборског филмског фестивала, који се ове године одржава од 10. до 13. јула у организацији Културног центра “Лаза Костић”, поред главног такмичарког програма на репертоару ће бити и још две селекције домаћег филма - Култни класици и Носталгија, најавили су данас организатори.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Селекција Култни класици посвећена је легендарним остварењима српске кинематографије, која су проглашена за културно добро од великог значаја.

На фестивалу ће публика моћи да види избор рестаурираних остварења, сачуваних у врхунском квалитету слике и тона. У петак 10. јула од 21.30 биће приказан класик "Специјално васпитање" Горана Марковића из 1977. године, у коме су играли великани југословенског глумишта Славко Штимац, Беким Фехмиу, Александар Берчек, и други.

Наредног дана у исто време, на програму је остварење Горана Паскаљевића “Варљиво лето ''68” из 1982. године, са Славком Штимцем, Данилом Батом Стојковићем, Мијом Алексићем и другима у глумачким ролама.

У недељу, 12. јула у 21.30, на програму је још један култни филм Горана Марковића “Национална класа” из 1979, у коме је покојни Драган Николић одиграо једну од најпопуларнијих улога у својој каријери. Све пројекције из овог програма ће се одиграти у Кабареу Народног позоришта Сомбор.

У селекцији “Носталгија”, посвећеној остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора, наћи ће се играно-документарни филм "Жућко - Прича о Радивоју Кораћу" сценаристе и редитеља Гордана Матића о легендарном кошаркашу Радивоју Кораћу, рођеном у овом граду.

Ово остварење проглашено је за један од десет најбољих филмова о кошарци у избору утицајног француског спортског магазина Баскет, а од премијере 2011. освојило је неколико значајнијх награда на европским и светским фестивалима.

Пројекција филма "Жућко - Прича о Радивоју Кораћу" биће у Дворишту Жупаније у недељу 12. јула у 22 часа.

Сценариста и редитељ Гордан Матић нагласио је да му је веома драго што ће филм поново имати фестивалску пројекцију управо у родном граду легендарног кошаркаша.

Мотивацију за снимање филма нашао је у чињеници да је Кораћ помало заборављен, упркос значају који је имао у своје време.

"Радивоје Кораћ је представљао нешто лепо и добро, по чему се људи сете Југославије и Србије. Позитивно је утицао на околину и друштво, али и рушио предрасуде и стереотипе о људима и животу у комунистичкој Југославији. У припремама за филм урадио сам сто двадесет три интервјуа да дођем до онога што је иза званичних података о броју кошева и медаља, а у завршну верзију филма је ушло шеснаест саговорника“, рекао је Матић.

Трећи Сомборски филмски фестивал биће одржан у организацији Културног центра “Лаза Костић”.

На репертоару ће се наћи 11 филмова у четири селекције: Главни програм, Култни класици, Панорама шведских филмова, и Носталгија, а гостујући селектор програма је Иван Карл.

Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова и концерти.

Церемонија свечаног отварања заказана је за 10. јул у 20 часова.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести