Борбељ: Треба да знамо где  и зашто живимо

Једна од запаженијих глумица и гошћи досадашњег тока Фестивала европског филма Палић, била је Александра Борбељ из Будимпеште.
Aleksandra Borbelj  Foto: Igor Burić
Фото: Александра Борбељ Фото: Игор Бурић

Она је остварила значајну (главну) улогу у филму “На души и телу” Илдико Ењеди, којим је отворен Палићки фестивал, награђеним “Златним медведом” у Берлину. Александра Борбељ игра Марију, интровертну девојку са психолошким потешкоћама од детињства да се уклопи у друштво и љубавну везу.

Маестралном изведбом наизглед хладне и суздржане особе, Александра Борбељ се доказала као ванредна млада глумица, испоставиће се, са позоришним пореклом професионалног искуства. Како је сама признала, најтеже јој је било да “уклони” природни сексепил из својих очију и погледа, али стала је пред огледало и узвикнула себи: “Ти то можеш, ти си глумица!” И - успела је. Марија на филму изгледа изузетно детињасто и без трунке еротичности, што је заслуга и редитељке, која је своју хероину описала и језиком снова, као кошуту којој није сврха парење.

Одушевљена светом филма и успехом у који је тешко поверовала, Александра Борбељ сада чека нове улоге, док редовно игра у представама на репертоару Позоришта “Јожеф Катона” у Будимпешти. Рођена је 1986, у Словачкој, студирала је у Братислави и Будимпешти, где живи од 2012. године.
 

Филм је наизглед једноставна прича о љубави, али је и пун различитих идеја, од социјалних до интимних, психолошких и сексуалних... Која је за вас најважнија, која вам је најближа?

"Режисерка је толико тога причала о сценарију и филму, да ми је сада јако тешко да издвојим неку своју мисао о томе. Изгледа да сваки човек има свога пара и сваки човек има право на љубав. То је за мене најважније. Јако су важне и сцене са животињама. Ми треба да знамо где и зашто живимо, да обратимо пажњу на то."
 

Рекли сте на самом отварању Палићког фестивала да би волели да снимате више филмова, каква вам је ситуација у Мађарској на том плану?

"У Мађарској многи снимају филмове са пуно успеха. Ја радим у Позоришту “Катона Јожеф” и јако волим тај посао, али волела бих да снимим још филмова, иако за сада немам понуде. Многи кажу да морам да се стрпим, да ће доћи улоге и на филму, а има и оних који се чуде како то да после успеха филма “На телу и души” немам нових понуда."
 

Јесте ли улогу у филму Илдико Ењеди добили на кастингу?

"Она је звала на кастинг скоро све глумице мог узраста, да заједно са њом увежбавамо улогу. Прво сам добила улогу психијатра. После је режисерки синула нова идеја. Добијем позив на кафу и разговор. Плашила сам се да ће ми одузети улогу психијатра, а уствари рекла ми је : “Шта мислиш кад би теби дали улогу Марије?” После сам имала још две пробе на којима сам морала да докажем да је одлука била права. Било је тешко, али успела сам!"   

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести