Бранка Катић: Сценарио најважнији за добру ТВ серију

БЕОГРАД: Јасно је да пандемија и даље не може да науди невероватној хипер продукцији играних ТВ серија у Србији, а драмски уметници Бранка Катић, Предраг Мики Манојловић, Радивоје Раша Буквић и Ана Франић, у још једном наставку Тањуговог серијала о играним тв форматима поручују да је најважније инсистирати на квалитету свих тих пројеката.
katic
Фото: Youtube Printscreen

Прослављена глумица Бранка Катић се недавно вратила у Србију након две деценије каријере у Енглеској и Америци, и признаје да је помало затечена толиким бројем домаћих ТВ серија што се никада није дешавало у Србији.

"Све личи на изузетан феномен. Нисам продуцент и самим тим не знам одакле уопште стиже сав тај новац за реализацију тих серија у Србији. Али, оно што сигурно знам јесте да је најважније у овом послу да имамо добар сценарио. Када се то постигне, онда је серија успешна и све има смисла", истиче Катић.

Како каже, дешава се да продуценти често снимају што више материјала за кратко време и онда квалитет неминовно увек трпи.

"Добро би било да се нађе нека златна средина у свему томе" представила је свој став глумица, која је у Србији последњих неколико година снимала серије "Сумњиво лице", "Група" и "Ујка - нови хоризонти", а у Хрватској хваљене "Новине".

Катић истиче да је дивно што има толико могућности да се деси та хипер продукција, али како напомиње важно је и да постоје неки стандарди квалитета серија.

Бранка Катић је и сама ангажована у том мору ТВ серија на српском медијском тржишту, али истина у нешто мањој мери - гостује у најновијој, 5. сезони крими серије "Убице мог оца", а заиграће и у биографској ТВ причи о Михајлу Пупину, уз Драгана Мићановића.

"Тренутно снимам и комичну ТВ серију "Адвокадо" у Бања Луци, чији је бескрајно духовит сценарио написао Никола Пејаковић. Осим мене играју и Мирјана Карановић, Љубомир Бандовић, Мира Бањац, Јасна Ђуричић. Мислим да ћемо направити једну одличну, духовиту и блесаву серију", закључила је глумица, која је у иностранству била запажена у ТВ насловима "Big Love", "Тthe Jury", "Cleaning Up".

И Предраг Мики Манојловић веома пази које улоге ће прихватити у ери масовне продукције играног садржаја за мали екран и труди се да учествује у вредним пројектима.

Цењени глумац тренутно снима филм и ТВ серију "Траг дивљачи" Ненада Павловића, а недавно је завршио такође филм и мини серију "Било једном у Србији" Петра Ристовског.

Фото: Youtube Printscreen

"Сматрам да није нимало добра толика продукција серија данас. Узроке толиког снимања не знам, могу само да наслутим. Када упалите телевизор и мењате канале, видите једне те исте глумце како се шетају из серије у серију. Онда више и не знам шта гледам”, објаснио је чувени уметник, присутан и у крими серији "Јужни ветар", у чијем ће наставку такође учествовати.

На истом пројекту "Траг дивљачи" ради и Радивоје Раша Буквић који каже да данас гледаоци лакше формирају укус за телевизијске формате.

"Времена су се променила, самим тим и гледаоци, тако да они сада веома лако могу да формирају свој укус на страним серијама које су представљане преко платформи Амазон, Нетфликс или ХБО. Домаћи серијски програм мора да прати ту тржишну понуду. Добро је све ово што се догађа јер сви филмски аутори, сценаристи, редитељи, продуценти имају простора да се изразе чешће, Између осталог то је обавеза за креаторе серија да мотивишу писце за настанак добрих сценарија", рекао је Буквић, који снима друге сезоне запажених серија "Беса" и "Случај породице Бошковић".

Глумица Ана Франић, једина има став да је нова ера серија настала из разлога што су продуценти открили начин да се најбрже и најбоље може зарадити управо од производње и касније продаје играних серија.

Фото: Youtube Printscreen

"Присутна је та законитост данас да се новац од серија много боље и брже враћа него што је то случај са филмовима. Отуд толико серија на различитим тв каналима у Србији", анализирала је Франић.

Како каже, многи филмски редитељи се сада пребацују на мали екран као нови медиј.

"Добијају прилику да раде серију која ће заправо бити као један велики филм из више томова", рекла је глумица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести