Центар Зрењанина преуређен, статисти преобучени у партизане и усташе СНИМАЊЕ ФИЛМА ДЕЦА КОЗАРЕ ПОЧЕЛО КО У ЗАГРЕБУ (ФОТО)

Након преуређења централног градског трга за потребе филма и одабира већег броја статиста, у Зрењанину је почело снимање новог филмског остварења чувеног редитеља Лордана Зафрановића “Деца Козаре”.
d
Фото: Дневник/Ж. Балабан

Реч је, заправо, о наставку реализације пројекта, који се ради по сценарију Арсена Диклића из 1986. године, а бројна филмска екипа је претходно боравила у околини Беле Цркве.

За потребе снимања на више локацији у Србији, као и у Републици Српској, изграђена је комплексна сценографија како би се што веродостојније приказали догађаји из лета 1942. Сценографију, која се месецима градила, осмислио је Миленко Јеремић, легенда домаће сценографије, који је са Зафрановићем већ сарађивао на филму „Окупација у 26 слика“. Када је реч о Зрењанину, секвенце филма и ТВ серије наредних дана снимаће се на Тргу слободе, који је претворен у Трг бана Јелачића у Загребу, почетком Другог светског рата. Због тога је и споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу “добио улогу” споменика бану Јелачићу. На тргу су се нашли и стари аутомобили са загребачким таблицама, стуб са облепљеним плакатима усташког покрета, као и баријере са бодљикавом жицом. Сцене ће се снимати и у околним улицама, посебно Суботићевој.

Фото: Дневник/Ж. Балабан

– Овај филм доноси једну важну поруку: да је на овим нашим просторима могућ суживот. Како се каже, не треба заборавити зло, али ваља нам живети заједно. Ту смо где смо. Без обзира на све историјске трзавице, балкански народи морају наћи начин да живе у добру, не у злу - изјавио је редитељ Лордан Зафрановић.

Фото: Дневник/Ж. Балабан

Ауторску и глумачку екипу, предвођену Зафрановићем, чини више од стотину глумаца и још шездесетак професионалаца из целог региона, а планирано је да снимање траје до почетка септембра. Као што је одраније познато, у глумачкој поставци ћемо, између осталих, гледати и Микија Манојловића, Ирфана Менсура и Леона Лучева.

Ж. Балабан

Фото: Дневник/Ж. Балабан
Фото: Дневник/Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести