"Дара из Јасеновца" на репертоару два биоскопа у Њујорку

БЕОГРАД: Остварење "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића наћи ће се од 12. марта на репертоару два велика њујоршка биоскопа "Еј-Ем-СиЕмпајер" и "Вилиџ ист бај Анђелика", најавили су продуценти.
dara iz jasenovca/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Ова историјска драма описује и на уметнички и едукативан начин оживљава трагичан период српске историје у Независној Држави Хрватској, квислиншкој нацистичкој творевини у Другом светском рату.

"Дара" приказује период 1942. године, када после велике усташко-немачке офанзиве на планини Козара, у Босни и Хеерцеговини, српско становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Међу њима је и дванаестогодишња Дара са својом мајком и два брата.

О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору смрти учиниће да двојчица одрасте преко ноћи.

Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата у нељудским условима где деца свакодневно умиру од болести и глади, или их сурово убијају.

Прича "Дара из Јасеновца" је приказ судбине само једног детета са Козаре за хиљаде и хиљаде никад утврђених и у стварности трагичнијих судбина.

У логору Јасеновац, једном од најозлоглашенијих логора у Другом светском рату, убијено је на најстравичнији начин, према проценама, неколико стотина хиљада људи, углавном Срба, затим Јевреја и Рома, као и Хрвата, противника усташког режима.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Биљана Чекић као Дара, Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић.

Глумачку екипу из Србије чине Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести