Дневник Диане Будисављевић апсолутни победник Пулског фестивала

ПУЛА: Остварење “Дневник Диане Будисављевић” у режији Дане Будисављевић, које говори о херојским подвизима аустријске активисткиње која је из ужаса усташких логора спашавала српску децу, апсолутни је победник 66. Пулског филмског фестивала.
ф
Фото: Промо

Потресна филмска прича, састављена од документарних и играних делова, добила је Велику Златну арену за најбољи филм фестивала, док је Златна арена за режију припала Дани Будисављевић.

Редитељка филма “Дневник Диане Будисављевић” казала је Танјугу да није очекивала овако велико признање на фестивалу.

“Изненађена сам јер нисам веровала да, поред филам ''Генерал'', наше остварење може да добије награду. Ово признање није само за мене и за нашу филмску екипу, већ за Пулски фестивал и хрватско друштво у целини. Верујем да су пред нама бољи дани када овакав филм успе да добије тако велику награду као што је Златна арена”, рекла је Будисављевић.

Међу награђенима је и српска глумица Христина Поповић, која је за улогу Франке Анић у филму “Последњи Србин у Хрватској”, редитеља Предрага Личине, добила Златну арену за најбољу главну женску улогу.

Помпезно најављивани филм “Генерал”, који је коштао три милиона евра, доживео је апсолутни фијаско на данашњој додели награда.

Филм Антуна Врдољака награђен је за спрецијалне ефекте, споредну мушку улогу која је отишла у руке Борку Перићу и за најбољу споредну женску улогу која је припала Олги Пакиовић.

Фото: Промо

Жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана, којим је председавао српски филмски критичар Ненад Дукић, а чији је члан била и новинарка "Политике" Дубравка Лакић, награду за најбољу мањинску копродукцију доделио је српском филму “Шавови” у режији Мирослава Терзића.

Публика која је током фестивала гледала филмове у Пулској арени такође је наградила филм “Дневник Диане Будисављевић”.

Признање Златна врата отишло је у руке редитељке Дане Будисављевић, јер је публика филм оценила највишом оценом, 4,90.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести