Дневников ТВ магазин на сету филма и серије „Златни дечко“

Филм „Златни дечко“, који ће на биоскопско платно, а потом и кроз мини-серију на мале екране донети причу о свету фудбала иза кулиса, ужурбано се снима од почетка месеца у Београду, а наша екипа имала је прилику да посети глумце и ауторе на једном од снимајућих дана.
1
Фото: Душан Петковић

Како смо сазнали, прича коју су написали Алекса и Вук Ршумовић, а коју режира Огњен Јанковић, инспирисана је истинитим догађајима и говори о младом фудбалеру, проблематичног темперамента који од детињства због свог талента постаје мета различитих интереса. У исто време, како нам је објаснио редитељ, то је прича о сазревању младог фудбалера у суровим животним околностима, која доводе до његове усамљености и потребе за љубављу.

– Имамо срећу да смо окупили сјајну екипу професионалаца, а на првом месту то су људи иза камере. Баш сам поносан што смо успели да скупимо овакву екипу, коју чине разни професионалци већ искаљени у свету филма. С обзиром на то да је мени ово дебитантски филм то ми много значи и то ми је велика подршка – истакао је редитељ Огњен Јанковић и додао да је пресрећан јер је успео да се избори за глумачку поделу коју је прижељкивао. – Старији и искуснији ми кажу да је подела пола посла, а ја ћу то тек да откривам. Али, заиста, могу само да будем захвалан што се коцкице овако лепо склопиле. Веома сам задовољан првим снимљеним материјалом. Имали смо времена за припреме, а то је најважнија ствар. Често људи улећу у пројекте без времена за припрему. Надам се да ће радња бити та која ће доћи у први план, али сам поред тога пресрећан и како изгледају снимљени кадрови нашег филма и серије.

Фото: Душан Петковић

Како нам је рекао, од почетка је са сценаристом Вуком Ршумовићем желео да прикаже причу о таленту и томе колико је он у модерном добу терет. Јанковић је истакао да ће овај филм бити другачији у односу на пређашње у којима је обрађена тема спорта јер се о фудбалу на овај начин, колико је сазнао, до сада нико није бавио. Публика ће, тако, имати прилику да упозна свет професионалног спорта „изнутра“, а прича нам отвара врата иза којих ћемо видети наличје фудбала - новац, моћ, трговину утицајем,  криминал, разврат, латентну наркоманију и све оно што је далеко од очију јавности. Иза свега се, како сазнајемо, крије прича о модерном ропству које се огледа у односу клубова, менаџера, родитеља и фудбалера.

У филму и серији младог фудбалера игра талентовани Денис Мурић, који нам је рекао да је енергија на снимању одлична, а да од старијих колега учи занат, те да му много значи њихова подршка и помоћ на сету.

– Привукло ме доста ствари у овој причи, али имам утисак као да је ова улога заправо мене пронашла јер сам и сам тренирао фудбал као мали и сада сам добио прилику да играм фудбалера тако да ми је та случајност била најзанимљивија – рекао нам је глумац којег је публика упознала када је још као дете заиграо у филмовима „Енклава“ и „Ничије дете“, а имала је прилику и да га гледа у серијама „Група“, „Убице мог оца“ и „Мочвара“.

Публика ће имати прилику да упозна свет професионалног спорта „изнутра“, а прича нам отвара врата иза којих ћемо видети наличје фудбала - новац, моћ, трговину утицајем, криминал, разврат, латентну наркоманију и све оно што је далеко од очију јавности.

– И генерацијски и животно пролазим сличне ствари и као лик којег играм тако да сам се на доста нивоа повезао са овом улогом. Публика ће осим приче о његовом таленту пратити и његово емотивно стање, сазревање и схватање и прихватање тога како ствари функционишу у одраслом свету у којем га људи користе – нагласио је Денис Мурић и додао да му снимања нису толико напорна јер се за улогу припремао доста дуго. – То што сам се раније бавио фудбалом ми није олакшало припрему. Баш ми је било напорно, имао сам доста тренинга. Око четири месеца сам активно тренирао фудбал. Ипак, тешко је доћи до тог нивоа да могу да радим неке атрактивне сцене у фудбалу, иако сам га тренирао, али снимали смо интензивно на терену и уопште није лако. Константно сам под упалама.


Емитовање у више од 160 земаља света

Новац за снимање филма је за развој дебитантског филма добили су на конкурсу Филмског центра Србије, а сценарио приче допао се и челницима у компанији „Телеком Србија“, која финансијски подржава снимање пет епизода серије, чија ће радња бити проширена, а која би требало да се приказује на каналу „Суперстар“. Осим тога, цео пројекат подржала је и продуцентска кућа „Бета филм“ из Немачке, која је ранијих година продуцирала светске познате наслове. Најављено је да ће тако ово бити прва српска серија која ће захваљујући мрежи „Бета филма“ у више од 160 земаља добити глобалну дистрибуцију. Због тога, како је рекао редитељ, имају посебну одговорност.


Млади глумац сматра да је главна предност овог филма у односу на остале то што има велики потенцијал због саме приче, али и тога што не приказује стереотипно фудбалере, већ у први план истиче свет тог спорта из другог угла.  

Фото: Душан Петковић

– Ми тренутно живимо у том свету у којем су фудбалери роба и мислим да је та тема доста атрактивна посебно за Србију јер је ово држава која воли спорт – закључио је млади Мурић за Дневников ТВ магазин.

Осим Дениса, публика ће у филму и серији гледати и Тихомира Станића, Игора Бенчину, Петра Стругара, Алису Радаковић, Андрију Кузмановића, Јовану Гавриловић, Љубомира Булајића и друге глумце. Снимање филма и серије трајаће све до 4. децембра, а екипа ће радити на атрактивним локацијама широм престонице.

Владимир Бијелић

фото: Душан Петковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести