Добитници Златног глобуса на 47. Фесту

БЕОГРАД: Неки од филмова који су у недељу награђени признањем "Златни глобус" Холивудског удружења страних новинара, другом најважнијом холивудском наградом после Оскара, биће приказани на предстојећем 47. Фесту, најавио је данас Цебеф.
r
Фото: Youtube Printscreen

Филм "The Favourite" Јоргоса Лантимоса отвориће 47. Фест, а главна глумица ове црнохуморне историјске драме Оливија Колман добила је "Златни глобус" за најбољу женску улогу у комедији. 

Колман је на платну оживела заборављену британску краљицу Ану, која време радије троши на трке јастога него на владање краљевством, што користе две дворске даме које се боре за место владарке из сенке.

"Златни глобус" за најбољи филм - мјузикл или комедију, отишао је у руке редитеља Питера Фарелија за остварење "Green Book", који ће такође бити приказан на Фесту. 

Филм је смештен у шездесете и прати префињеног пијанисту Дона Ширлија који креће на турнеју по америчком југу и као возача ангажује неотесаног избацивача из Бронкса (Виго Мортенсен). 

Махершала Али награђен је "Златним глобусом" за улогу Ширлија, а Ник Валелонга, Брајан Кири и Питер Фарели награђени су за најбољи сценарио ове духовите и инспиративне приче о необичном пријатељству у доба расне сегрегације.

Глен Клоуз је освојила свој трећи "Златни глобус" за насловну улогу у филму "The Wife".

Она тумачи супругу чувеног писца која након 40 година живота у његовој сенци почиње да преиспитује свој живот и то управо док га прати на путу за Стокхолм где треба да прими Нобелову награду за књижевност.

Реџина Кинг освојила је награду за најбољу споредну улогу у филму "If Beale Street Could Talk". 

Ово остварење редитеља Барија Џенкинса познатог по остварењу "Moonlight", говори о борби младе Афроамериканке која се труди да докаже невиност свог неправедно осуђеног љубавника, а Кинг тумачи мајку главне јунакиње.

Кристијан Бејл освојио је "Златни глобус" за најбољу мушку улогу у комедији за филм "Vice", где игра Дика Чејнија који се труди да постане најмоћнији потпредседник у историји САД.

Сва поменута остварења српска публика ће премијерно имати прилику да погледа на Фесту који ће бити одржан од 22. фебруара до 3. марта.

Целокупан програм фестивала биће објављен 24. јануара.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести