Долмер: Потребне су нам генерације жељне промена

КУСТЕНДОРФ: Добитник Златног медведа у Берлину филм "Синоними" израелског редитеља Надава Лапида приказан је на Кустендорфу у оквиру селекције Савремене тенденције, а гост је био глумац Квентин Долмер.
t
Фото: Youtube Printscreen

Након синоћне пројекције одржана је радионица на којој је млади глумац говорио о свом искуству и сарадњи са Лапидом.

Прича "Синонима" прати младог Израелца који је дошао у Париз како би заборавио на своју националност и започео нови живот. Он у француском граду учи језик и сналази се уз помоћ девојке и младића којег игра Долмар.

"Моја колегиница Louise Chevillotte и ја представљамо пар који живи лагодно, има много пара али пате од досаде и учмалости. У наш живот улази момак жељан промена по сваку цену", објашњава млади глумац.

Долмер каже да је у Француској овај филм "шокирао многе, јер је као и овом младом пару и Француској потребно нешто ново, свеже, генерација која ће желети промене."

Редитељ Надав Лапид је писао сценарио инспирисан личном судбином, јер се након завршетка војног рока преселио у Париз, пре повратка у Израел где је требало да заврши студије филма и телевизије у Јерусалиму. Лапид је носилац и Ордена Витеза уметности и књижевности.

У оквиру такмичарског програма закључно са сутрашњим даном биће приказан 21 кратки филм младих аутора из различитих земаља. Из Србије филмове представљају Исидора Веселиновић "Онај који доноси кишу", Маја Новаковић "А сад се спушта вече" и Стефан Ђорђевић "Последња слика о оцу".

У оквиру музичког програма синоћ су наступили Дејан Петровић и Биг бенд који су имали енергичан наступ изводећи планетарно популарне рок и поп хитове. Сјајни дувачки оркестар дигао је на ноге и "локалце" и стране госте.

Вечерас публику Кустендорфа очекује концерт пионира светске бас сцене "Цлицк хере" који истражују ромску музику уједињујући уметнике из различитих култура. Бенд чине музичари из Молдавије, Француске и Румуније.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести