Египатски филм "Перје" најбољи на 27. ФАФ-у

БЕОГРАД: Победник 27. Фестивала ауторског филма и освајач награде Гранд Приx "Александар Саша Петровић" је филм "Перје" египатског редитеља Омара Ел Зохарија, саопштено је вечерас на свечаном затварању у Комбанк Дворани.
f
Фото: Tanjug

У име жирија за Међународни такмичарски програм редитељ и сценариста Бојан Вулетић рекао је поводом награђеног филма да је слобода данас најскупља рећ.

Награђени филм, наиме, на необичан и симболичан начин кроз причу о једној кокошки осликава борбу за слободу, навео је Вулетић.

Радња филма је следећа - када један магични трик на рођенданској забави пође по злу, ауторитативни отац се претвара у кокошку. Мајка која је живот посветила бризи о мужу и деци сада мора да преузме улогу главе породице.

Филм је рађен у копродукцији Египта, Француске, Холандије и Грчке, а редитељ Омар Ел Зохари је захвалио на награди путем видео линка.

Фондација "Александар Саша Петровић" додељује и награду за најбољег редитеља, а ове године је то Киро Русо који је награђен за филм "Велико кретање" у копродукцији Боливије, Француске и других земаља, а који обрађује тему рудара који траже да се врате на посао.

Режисер је захвалио, као и сви остали лауреати, путем видео јављања и рекао да је веома срећан због награде која представља подршку за његов даљи стваралачки рад, да је она ветар у леђа да се бави важним темама које руше границе.

Филм је, иначе, освојио и награду "Александар Петковић" за најбољи сниматељски рад на фестивалу, а лауреат Пабло Паниагиало је захвалио жирију и публици путем видео обрачања и поручио да се нада да су сви уживали у филму.

Жири Такмичарског програма доделио је овог пута две награде и то филмовима који на различите начине говоре о слободи, а смештени су у затвор. Тако је Специјално признање отишло аустријско- немачком филму "Коначна слобода" редитеља Себастијана Мајзеа, који говори о затварању хомосексуалаца,а чији је сценариста Томас Рајдер, док је други филм руско-украјинска драма "107 мајки" Петера Керекесха с причом о женском затвору.

Награду "Гордан Михић" за најбољи сценарио добила је руска ауторка Кира Коваленко за филм који је и режирала "Опуштање песница". Филму је припарала и награда професора Владе Петрића за најсинематичнију секвенцу у играном филму, а у част Славка Воркапића.

Ауторка је послала искрено и надахнуто писмо захвалности за две награде.

Награда за "Најхрабрији" филм програма "Храбри Балкан" освојио је необичан утопистички СФ филм "Земља топлих вода" тандема Игор и Иван Бухаров, брацће из Мађарске.

Специјално признање "Храброг Балкана" понео је кратки албански филм "Расељени" Самира Караходе.

На затварању фестивала је кратким филмом представљена аутобуска тура редитеља Горана Марковића са новинарима, где их је уз многе анегдоте водио кроз Београд, по локацијама на којима је снимао своје филмове "Вариола вера", "Мајстори, мајстори", "Сабирни центар" и "Специјално васпитање".

Цела сала је дугим аплаузом поздравила Горана Марковића који се поклонио из публике, а иначе је прве вечери отварања Фестивала ауторског филма, примио награду за животно дело.

После доделе свих награда одржана је премијера дугометражног документарног филма "Журнал о Желимиру Жилнику" режисера Јанка Баљка.

Наш филм смо снимали уз велику љубав и страст пуне три године. Видећете дело о заиста јединственом аутору какав је Желимир Жилник. Ово је истовремено путовање кроз његову богату каријеру и једну земљу које више нема, Југославију, изјавио је режисер и сценариста Јанко Баљак.

Онда се осврнуо на актуелну ситуацију са Филмским центром Србије.

Данас нам се дешава тај преседан као невероватан успех цензуре, јер пројекте три еминентна редитеља као што су Горан Марковић, Срђан Драгојевић и Жилник није подржао Филмски центар Србије, рекао је Баљак, што је публика подржала узвицима негодовања.

На крају пројекције публици се поклонила ауторска екипа уз велики аплауз, а највећи је добио управо Жилник.

Фестивал на бис ће сутра одабране филмове приказивати у биоскопима Дворана културног центра, Комбанк Дворана, као и Дом културе Студентски град.

ФАФ у свом 27. издању је трајао 8 дана, са 8 програмских селекција, 86 филмова, у 11 београдских биоскопа и први пут ове године у још 10 градова Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести