Фејт и Бранко вечерас отворили Белдокс

БЕОГРАД: Приказивањем остварења "Фејт и Бранко" вечерас је почео Међународни фестивал документарног филма Белдокс, на коме ће до 16. септембра посетиоци моћи да виде више од 100 филмова и ВР/АР садржаја.
beldoks
Фото: Танјуг (видео)
Белдокс су у амфитеатру испред Музеја Југославије свечано отворили британска хармоникашица Фејт Елиот и ромски виолиниста Бранко Ристић, протагонисти инфимног филма редитељке Кетрин Харт који сниман седам година прати њихов брак и културолошке разлике.
"Гледамо филм који је диван, који нам говори како љубав не зна за границе. А исто тако и филм као такав не зна за границе. Путујемо из Јапана у Африку, у Јужну Америку, без виза и тестова", рекао је присутнима уметнички директор Белдокса Марко Грба Синг.
Директорка фестивала Мара Прохаска Марковић је истакла да Белдокс наставља да делује као "вибрантно чвориште мреже бројних релација увезанх из потребе да се стварност критички сагледа, декодира и креаттвно обликује".
Према њеним речима, слоган 14. Белдокса "Ријалити чек" позива на "ургентност у препознавању истине о одређеној реалној животној ситуацији, отрежњење и стварно суочавање".
"Протагонисти и протагонисткиње филмова које ћемо имати прилику да погледамо у наредних осам дана, као и њихови аутори и ауторке, носиоци су прича о борби, правди, сновима, потрази, животу, припадности, самоспознаји, победи и љубави", истакла је директорка фестивала.
Прохаска Марковић је поручила гледаоцима да Белдокс "постоји да би свако појединачно прошао кроз ријалтии чек живота око себе и самог себе".
Присутне је поздравио и директор Филмског центра Србије Гордан Матић који је оценио да је Белдокс "фестивал који је јако битан за инфраструктуру кинематографије".
У међународном такмичарском програму Белдокса биће приказано 11 филмова, у оквиру домаћег такмичарског програма седам документарних остварења, а Белдокс уз "Фокус на украјинску документаристику" и избор грчких документараца, доноси и и програме ''Ударни термин'', ''Ватромет'', ''Метеори'', ''Насловна страна'', ''Профил'' и друге садржаје.
Како је најављено, програми 14. Белдокса биће одржавани на отвореном испред Музеја Југославије и на тераси Арт биоскопа Коларац, у дворанама Југословенске кинотеке, Дома омладине Београда, Дворане културног центра Београда, Музеја савремене уметности Београда и Центра за културу Влада Дивљан, у складу са мерама сузбијања Ковид-19, а постоји могућност гледања филмова онлајн.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести