Пројекцијом документарца о Радио Београду отворен Белдокс

БЕОГРАД: Пројекцијом филма "Говори да бих те видео" Марије Стојнић о Радио Београду, једној од најстаријих радио станица у Европи и вишедеценијском културном светионику, вечерас је у Амфитетру испред Музеја Југославије отворен Међународни фестивал документарног филма Белдокс.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Све до 10. септембра публика Белдокса имаће прилику да ужива у 135 документараца из целог света, а филмске пројекције пратиће разговори са гостима и публиком.

Већина филмова из званичног програма Белдокса биће доступна за гледање онлине на платформи Cinesquare, током целог трајања фестивала.

Церемоније свечаног отварања, затварања и доделе награда одржаће се у Амфитеатру испред Музеја Југославије.

Сви програми 13. Белдокс фестивала биће организовани у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19.

Програм "И као интегритет" окупља пет најновијих документарних филмова инспирисаних истраживачким инстинктом и јединственим причама новинара, грађана и узбуњивача.

Сложена стварност истраживачког новинарства биће анализирана кроз серију од три панел дискусије.

ВР програм фестивала одржаваће се у новом-старом биоскопу Балкан, а између осталих биће приказана остварења "-22,7 °Ц" и "Ajaуaскa - космичко путовање" Јана Коунена који ће одржати online master class.

Показатељ да је Белдокс озбиљно почео да се развија у правцу савремених иновативних технологија је и чињеница да Белдокс Академија, професионални програм за усавршавање међународних филмских пројеката која се сваке године одржава у оквиру међународног филмског фестивала документарног филма Beldocs, ове године у фокус ставља ВР/АР пројекте у развоју.

Српски такмичарски програм, који ће бити приказиван у Амфитеатру испред Музеја Југославије, садржи осам остварења.

Уз "Говори да бих те видео", селекцију чине: "Потреба за мржњом" Филипа Чоловића, "Викторија, 15" Мине Петровић, "Бугарски сан" Срђана Шаренца, "Припадност" Тее Лукач, "Дрењине" Николе Стојановића, "Близанци саткани од сна" Сеада Шаботића и Лее Вахрушев, и ""Заклињем се" Николе Драговића и Милутина Петровића.

У међународном такмичарском програму 13. Белдокса биће одржана једна светска, једна међународна, чак девет регионалних и једна српска премијера.

Светску премијеру на фестивалу имаће италијански филм "Марана" Ðованија Бенинија, а међународну француско "Златно доба" Жан-Баптиста Алазара.

У овом програму су: амерички „Пахоки" Ивет Лукас и Патрика Бреснана, аустријско-немачки "Свемирски пси" Елсе Кремсер и Левина Петера, француски "Обичан пејзаж" Дамјана Монијеа, италијански "Темпо воде" Антонија ди Биасеа, алжирско-француско-катарска "Улица Сахира 143" Хасена Ферханија, америчко-мексичко-хаићанска копродукција "У потрази за животом" Сема Елисона, шпанско "Четврто краљевство" Алекса Лора и Адан Алиаге, аустријско-француски филм "Кретања оближње планине" Себастијана Брамешубер, белгијска "Викторија" Софије Бенот, Лизбет Десолер и Изабел Толенер и португалска "Метаморфоза птица" Катарина Васконцелос.

Фестивал приређује ретроспективе Мака Сајка и Клер Симон, и прегршт филмских посластица за филмофиле и сладокусце покретних слика у селекцијама "Ударни термин", "Насловна страна", "Ватромет", "Метеори", "Поветарац", "Фокус Норвешка" и других, у којима ће се наћи најбољи светски документарци текуће године.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести