МИРА БАЊАЦ ОТВАРА ФЕСТ У НОВОМ САДУ А Фестивал ће почети филмом „Jош један дан”

- Нема Фест-а без Вудија Алена - добра је најава за нови филм овог прослављеног мајстора који је у остварењу “Удар среће” публици осим прелепих кадрова Париза понудио и властиту музику као елемент.
a
Фото: Јелена Галетин на конференцији за новинаре фото: И. Бурић

Филм је као само један од многих вредних гледања, најавила Јелена Галетин у Биоскопу “Арена синеплекс” у Новом Саду. Реч је о избору филмова са ФЕСТ-а, који ће поред главног програма у Београду, у Новом Саду трајати од 24. фебруара, до 4. марта. У Новом Саду ФЕСТ ће ипак отворити једна домаћа филмска дива - Мира Бањац. Она је и главна улога на првој од пројекција, новог филма Радивоја Раше Буквића, “Још један дан”.

Фест у “Арени синеплекс” ће имати још две премијере нових домаћих филмова. Како је открила Јелена Галетин која је већ имала прилике да завири иза завесе, “Јорговани” Синише Цветића је комедија, за разлику од породичне драме филма “Усековање” овог редитеља. Премијера овог филма је у среду, 28. фебруара. Као веома вредан пажње препоручила је и филм “За сада толико” Марка Ђорђевића. Премијера овог филма је у суботу, 2. марта.

Међутим, оно што ће свакако привући највећу пажњу публике 52. међународног филмског фестивала ФЕСТ, јесу међународне перјанице, поготово филмови који су у актуелној трци за Оскаре. Међу њима су “Бартонова академија” Алекзандера Пејна, “Анатомија пада” Жустин Трије и “Зона интереса” Џонатана Глејзера.

Пажњу привлачи и комедија “Хотел ‘Палас’” Романа Поланског, са фокусом на дочек Нове 2000. године у замку са размаженим и богатим гостима из целог света, у чијој су служби хорде конобара, кувара и рецепционара. Филм “Опало лишће” Акија Каурисмакија добитник је специјалне награде жирија 76. међународног филмског фестивала у Кану. Чувени фински редитељ приказује нешто свеже, “душе испод кише”, у остварењу најављеном као наставак такозване “пролетерске трилогије” - “Сенке у рају” (1986), “Аријел” (1988) и “Девојка из фабрике шибица” (1990).


У Арени синеплекс биће и три филма из трке за Оскара

У копродукцији Француске, Мауританије, Луксембурга, Тајвана и Обале Слоноваче, на ФЕСТ стиже драма редитеља Абдерамана Сисакоа “Црни чај”. Филм прати младу жену Ају из Обале Слоноваче која емигрира у Кину у потрази за новим животом где се заљубљује у старијег власника продавнице чаја. Док јој он открива тајне кинеског чаја и ту древну уметност, њихова веза прераста у љубав.

Трилер британског редитеља Вилијама Олдројда, “Ајлин” базиран на дебитанском роману Отесе Мошфег, води нас у 1964. годину у Масачусетс. Оскаровка Ен Хатавеј игра младу секретарицу Ајлин која постаје очарана Ребеком (Томасин Мекензи), гламурозном новом саветницом у затвору у којем раде. Њихово пријатељство почиње да се мења када Ребека открије мрачну тајну – терајући Ајлин на пут искушења.

Једну од најбољих драма о деменцији, како тврди угледни “Верајети”, “Реквијем за убицу”, на филмско платно поставио је глумац и продуцент Мајкл Китон, други пут у улози редитеља. Осим Китона, у филму играју Ал Паћино, Марша Геј Харден, Џејмс Марсден и многи други.           

И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести