Фестивал европског филма Палић почиње 16. јула

ПАЛИЋ: Фестивал европског филма Палић почиње сутра и трајаће до 22. јула, а биће приказано преко 130 филмова у 15 селекција и програмских целина.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Палићки фестивал биће отворен у суботу (21,00) уручењем награде “Александар Лифка” писцу, сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу, за изузетан допринос европској кинематографији.

Потом ће главни такмичарски програм 29. Палића отворити филма “Рабије Курназ против Џоржа В. Буша” редитеља Андреаса Дресена.

Добитник фестивалске награде “Александар Лифка” је и редитељ Мишел Азанависијус у категорији иностраних стваралаца, док је регионална “Лифка” припала глумцу Игору Галу.

Главну такмичарску селекцију Фестивала европског филма Палић чини 12 филмова: “Рабије Курназ против Џоржа В. Буша” редитеља Андреаса Дресена, “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића, “Не” Дитриха Бругемана, “Нежно” Ласла Чуја и Ане Немеш, и “Римини” Улриха Зајдла.

У конкуренцији су и "Лепе деведесете" Лоренца Ди Амика Де Карваља, "Мука ми је од себе" Кристофера Борглија, "Девојачки филм" Али Хапасало, "Магнетна резонанца" Кристијана Мунђиуа, "Близу" Лукаса Донта, "Пушење изазива кашаљ" Квентина Дупијеа и "Рез" Азанависијуса.

Филмови у Главном такмичарском програму конкуришу за награде "Златни торањ - за најбољи филм" и "Палићки торањ - за најбољу режију", као и "Специјалну награду жирија".

Селектор главног такмичарског програма је Николај Никитин, главни предавач у СОФА, а жири чине продуценти Мајкл Џејмс Мекмахон и Катриел Шори, глумица Катарина Радивојевић, продуценткиња, селекторка и кустоскиња Лорна Ти, и селектор фестивала у Котбусу Џошуа Џади.

У такмичарској селекцији програма „Паралеле и судари” биће приказани филмови “Тиха земља” Агњешке Вошчинске, “Глупаци” Томаша Василевског, “Границе љубави” Томаша Винског, “Визија лептира” Максима Наконечнија, “Играни филм о животу” Довил Шарутит и “Анадолски леопард” Емреа Кајиса.

У конкуренцији за најбољи филм "Паралела и судара" су и “Биоскоп Сабаyа” Орита Фоукса Ротема, “Влажан песак” Елене Навериани, “Избрисати Франка” Габора Фабрицијуса и “Ујак” Давида Капаца и Андрије Мардешића.

Селекторка програма “Паралеле и судари” је продуценткиња и чланица Надзорног одбора Украјинске филмске академије Јулија Синкевич, а у жирију су вфилмски критичари Наталија Серебриакова из Украјине, Волфганг Мартин Хамдорф из Немачке и Мартин Милинковић из Хрватске.

Жири Међународне федерације филмских критичара ФИПРЕСЦИ Микеле Санциси, Сунчица Уневска и Ингрид Бербаум који додељују награду за најбољи филм Главног такмичарског програма.

На фестивалу се додељују и награда "Андергроунд спирит" на пољу независног филма и награда публике "Горки лист".

Фестивал се одржава на више локација, међу којима су Летња позорница у Палићу, као и биоскопи "Еуросинема", "Абазија" и "Лифка", а у оквиру пратећег програма биће организаовани концерти, изложбе, промоције, радионице и стручна предавањима.

Фестивал европског филма Палић организује Отворени универзитет Суботица, уз подршку Министарства културе Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Града Суботице и Европске уније кроз програм Креативна европа МЕДИА.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести