Фестивал фантастике гостује у Новом Саду

НОВИ САД: Фестивал српског филма фантастике почиње своју турнеју по градовима Србије и бивше Југославије гостовањем у Новом Саду.
f
Фото: Promo

Филмско дружење с љубитељима научне фантастике и хорора одржава се сутра од 20 часова у новосадском Клубу културе ,,Црна овца’’ (Краља Александра 10). Публика ће бити у прилици да види 12 домаћих и иностраних краткометражних филмова из селекције са 13. издања фестивала, одржаног у октобру прошле године. Међу одабраним филмовима налазе се и прошлогодишњи добитници награде фестивала ,,Коскар’’- ,,Малишан’’ по сценарију Димитрија Војнова и у режији Данила Бећковића (најбољи визуелни ефекти), ,,Костакурта- Балада о Сатанкрајини’’ из БИХ Саше Карановића (најбољи филм из земаља бивше Југославије, без Србије), шпански ,,Флотандо’’ Франка де Леонардиса (најбољи страни филм), ,,Био двапут један краљ’’ Војина Васовића (најбољи сценарио домаћег филма и најбољи филм) и ,,Видећеш вечерас’’ Момира Милошевића (најбоља режија домаћег филма).

Између редовних годишњих издања у Београду, Фестивал фантастике се налази на сталној турнеји по Србији и земљама бивше Југославије и како наводе организатори током претходних година турнеја је имала више од 50 станица. Према речима организатора, циљ турнеје је да се поклоници научне и фантастике и хорора у Србији, земљи из које је потекла реч ,,вампир’’, упознају са богатом традицијом фантастичног и натприродног, као и са скрајнутим делом сопствене кинематографије. Са друге стране, турнејом по земљама бивше Југославије, Фестивал доприноси тешњем повезивању њихових кинематографија и филмских стваралаца.

Фестивал српског филма фантастике основан у јануару 2006. прва је манифестација у Србији која је почела да се занима за домаће филмско стваралаштво у области фантастике, научне фантастике и хорора, али и најстарија у региону која се посветила искључиво овим жанровима Од 2011. на фестивалу се додељује награду Коскар за домаћи, регионални и страни филм.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести