Фестивал на Палићу почиње у суботу премијером филма „Име народа“

ПАЛИЋ: Двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић почиње сутра свечаном пројекцијом домаћег филма “Име народа” Дарка Бајића и доделом награде “Александар Лифка” Мирјани Карановић, и трајаће до 18. септембра на Палићу и у Суботици.
palic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Фестивал ће бити отворен церемонијом у биоскопу „ЕuroCinemа” у 20h, на којој ће истакнута глумица примити награду за допринос европској кинематографији, а одмах након тога фестивалски програм ће од 20.30 отворити нови домаћи филм у продукцији куће “Зиллион Филм” Лазара Ристовског, уз покровитељство Владе АП Војводине.

Ово остварење Дарка Бајића, по сценарију Милована Витезовића и самог редитеља, представља биографско - историјску сагу о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века.

Насловну водећу улогу тумачи Љубомир Бандовић, док уз њега играју и Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ана Франић, Андрија Кузмановић, Радован Вујовић, Игор Бенчина, Милутин Мима Караџић, Драган Петровић Пеле, Никола Ристановски, Павле Менсур и многи други.

Ове године филмски фестивал први пут се неће одржавати на чувеној Летњој позорници, како је најављено раније, већ у биоскопима „EuroCinema” и „Арт биоскопу Лифка” у Суботици, као и биоскопу „Абазија” на Палићу, у организацији Отвореног универзитета Суботица.

У главном такмичарском програму, осим “Име народа”, налази се још 11 европских филмова, а селектор Ненад Дукић је издвојио четири филма значајних аутора.

Тако ће публика гледати ново дело редитеља Матеа Гаронеа - “Пинокио” као крајње оригиналну верзију познате бајке са Робертом Бењинијем у улози Ђепета, а сам избор глумца у екранизацији ове дечје фантазије није случајна, јер је Бењини играо управо Пинокија у истоименом филму и у својој режији 2003. године.

Познати француски синеаста старије генерације Филип Гарел биће на програму са новим филмом „Со од суза”, култна редитељка пољског и светског филма Агњешка Холанд је у конкуренцији са насловом „Шарлатан”, а један од веома оригиналних немачких редитеља Кристијан Пецолд долази са пројектом „Ундин”.

Као „најинтригантнији и најконтроверзнији филм главног програма”, Дукић је истакао остварење „Наташа”, један од филмова обимног пројекта ДАУ руског редитеља Иље Хржановског.

Из званичне селекције неодржаног Канског фестивала стиже пољско-шведски филм „Зној” Магнуса Вон Хорна, “Лекције персијског” Владимира Перелмана („Кућа песка и магле, „Живот пред очима”), а присутна су и дела „Дивља земља” данске редитељке Jeanette Nordahl, „Валан” Беле Баготе (Мађарска), „Нада” Marie Sdahl, из Норвешке и „18% сивог” Виктора Чучкова (Бугарска).

На фестивалу ће бити приказан и сада већ нашироко познати документарни филм „Зацели ме” („Hold me right”) у режији глумице Данијеле Штајнфелд, који је већ изазвао бурне реакције у нашој земљи и свету, због осетљиве и тешке тематике којом се бави.

Ово остварење ће први пут у Србији бити представљено, и то последњег дана фестивала, 18. септембра у оквиру селекције “Нови европски документарци” на позив програмског директора фестивала Мирослава Могоровића.

На 27. фестивалском издању жири Главног такмичарског програма, који чине Игор Иванов (редитељ и сценариста), Michelle Carey (филмска селекторка) и Горан Радовановић (редитељ), доделиће Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију.

Међународни жири критике - Јелена Ђуровић, Зоран Јанковић и Greg De Cuir Jr, доделиће награду за најбољи филм из селекције „Паралеле и судари”, а FIPRESCI жири (Esin Küçüktepepinar, Виктор Паз, Антон Сидоренко) за најбољи филм.

У такмичарској селекцији „Паралеле и Судари” биће приказани филмови „ Очајање” Карлиса Лесинша, „Слушкиња” Кристине Сиволап, „ФОМО - страх од пропуштања” Атиле Хартунг, „ФРЕМ” Вјере Чаканиове, „Убиј, па напусти град” Мариуша Вилчињског”, „Матер” хрватског редитеља Јуре Павловића, „Партенон” Мантаса Кведаравичиуса, „Краљевско плава” Динка Драгановића, домаћи филм „Сутра је још увек јули” Дејана Влаисављевића Никта, „Заборављени” Дарје Онишченко, „Послуга” Ивана Острочовског.

Међу осталим селекцијама налазе се и - “Best of Europe”, “Европски класици”, “Нови мађарски филм”, “Бугарска у фокусу”, “Млади дух Европе”, “Eco Dox”, “EFA shorts”, Зсигмонд Вилмос и Специјалне пројекције.

Фестивал су подржали Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине, Град Суботица, као и многи партнери.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести