Фестивал Равно Село од 1. до 4. јула

БЕОГРАД: Четврти Међународни фестивал дебитантског филма "Равно Село", чији је оснивач глумац, редитељ и продуцент Лазар Ристовски, биће одржан од 1. до 4. јула у бачком месту Равно Село надомак Врбаса, саопштили су данас организатори.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Како је најавила продуцентска кућа Зилион филм, фестивал оријентисан ка младима и представља редитеље првог или другог филма, биће отворен 1. јула концертом филмске музике на ком ће глумце и певаче пратити Новосадски филхармоничари и приказивањем руског остварења "Супердип" Арсенија Сухина са Миленом Радуловић у главној улози.

У главном програму "Равног Села" биће приказани и домаћи филм "Лихвар" Немање Ћеранића, чешки "Смотај и пали" редитеља Адама Хобзика са Пеђом Бјелцем у главној улози, мађарски "Припреме за заједнички живот на неодређено време" Лили Хорват и турски "Потенцијални кандидат" Еркана Касала.

Пројекција филма “Једини излаз” Дарка Николића са Анђелком Прпић у главној улози пратиће затварање фестивала 4. јула и доделу награда у свим категоријама, а организатори су саопштили да фестивал поред главног и студентског програма, од ове године уводи и селекцију "Кратких 100 минута", посвећену документарним филмовима који су привукли велику пажњу критике и јавности.

Гост селектор главног програма је филмски радник и критичар Драган Јеличиц, док је за докуметарни програм задужен Игор Тохољ, уредник филмског програма Дома културе Студентски град у Београду.

Како је саопштено, Ристовски је најавио почетак радова на изградњи новог Дома културе у Равном Селу, који је изгорео пре пет година и његова обнова је била један од разлога настанка фестивала. Идеја о организовању фестивала дошла је Ристовском након бесплатне пројекција филма "Дневник машиновође" која је привукла више од 1.500 мештана овог и околних села.

"После пет година борбе у пет сетова борба се исплатила. Стари дом се данас руши, а нови почиње да се зида. Лепо је када се граде путеви и фабрике, али када се подиже један објекат културе, то је за земљу исто тако важно. Равно Село ће бити расадник талената", рекао је Ристовски.

Најавивши да ће се побринути да "Дом буде стално пун и публиком и најквалитетнијим програмима", Ристовски се захвалио председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на разумевању и помоћи.

Директор фестивала Петар Ристовки је рекао да је "Равно Село кроз ових пет година постало село филма, село културе", нагласивши да ће са Равноселцима наставити да граде даље "овај фестивал специфичног, помало и Фелинијевског, карактера".

Фестивал "Равно Село" се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Србије, Града Врбаса и Зилион филма.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести