„Фестова” ревија од 26. фебруара до 7. марта и у КЦНС

НОВИ САД: Ревија остварења с предстојећег Феста очекује ускоро новосадске филмске сладокусце и у Културном центру Новог Сада, као што су и многих ранијих година навикли, увек жељни да што пре погледају неке од најактуелнијих наслова у свету, кандидате за Оскара...
kulturni centar novog sada KCNS
Фото: KCNS

Овог пута ће, од 26. фебруара до 7. марта, у КЦНС бити приказано двадесетак фестовских филмова, међу њима чак неколико у трци за Оскара. Али, како је на јучерашњој конференцији за новинаре истакао уредник Филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански, опредељујући се више за оно што се обично зове европски ауторски филм, изабрали су заиста квалитетна остварења за програм под називом “Филм 2018” (Актуелности светске кинематографије поводом Феста 2018).

Наравно, и у програму ове ревије су два “главна” филмска адута на овогодишњем Фесту: “Три билборда испред Ебинга у Мисурију” Мартина Мекдоне, који већ увелико осваја признања, а ту је и “Облик воде” Гиљерма дел Тора, номинован чак у 13 оскаровских категорија. Но, и остали филмови имају доброг разлога што су одабрани за ову ревију, како је напоменуо Каћански, опредељујући се притом да више прикаже оне који неће одмах ићи у биоскопску дистрибуцију, као неки од блокбастера, који ће моћи да се погледају одмах након Феста на редовном репертоару биоскопа. 

Први на листи ових филмова је дански анимирани “Невероватна прича yиновске крушке”, који ће бити приказан 26. фебруара, као и “Сквер” Рубена Остлунда, добитника “Златне палме” у Кану 2017 и кандидата за Оскара за најбољи страни филм.

И наредних дана ће, до краја ревије, 7. марта, бити приказивано по два филма дневно. Моћи ћемо да гледамо “Црног лептира” Брајана Гудмана, са Антонијом Бандерасом у главној улози; “Верност” Михаела Р. Роскама (копродукција Белгија / Француска / Холандија); “Витни Хјустон: Бити своја” Ника Блумфелда и Рудија Долезала, о славној певачици чији се живот завршио пре неколико година; “Издаја” Френсиса Лоренса, са Џенифер Лоренс у главној улози руске шпијунке балерине; “Духови са Сицилије” Фабија Грасадоније и Антонија Пјаце (копродукција Италија / Француска/ Швајцарска); “Нека светлост уђе” Клер Денис (Белгија / Француска) са Жилијет Бинош и Жераром Депардјеом; “Лето 1993” Карле Симон (Шпанија), награђен у Берлину и Кану; и “Љубавник за један дан” Филипа Гарела (Француска), награђен у Кану.

Као својеврстан увод биће сутра приказана обновљена копија филма „Кад будем мртав и бео” Жике Павловића

Биће приказани још и следећи филмови: “Млада жена” Леонор Серај (Француска / Белгија), награђен у Кану; “Афера: Нил - Хилтон” Тарика Салеха, награђен на Санденс фестивалу; “Ниоткуда” Фатиха Акина, са Дајен Кругер која је за ту улогу награђена у Кану; “Довиђења, тамо горе” Албера Дупонтела (Француска); “Јупитеров месец” Корнела Мундруца; и “Лична ствар“ браће Тавијани.       

Новосадску премијеру имаће домаћи филм “Гранде пунто” у режији Новосађанина Вање Хована, са великом, занимљивом екипом глумаца, београдских и новосадских, међу њима и познатих личности, којима то није професија. Пројекцији 2. марта ће присуствовати и део ауторске екипе.

У оквиру ове ревије заиста вредних остварења, које не би требало пропустити, 3.марта биће приказани и филмови студената друге године режије Академије уметности у Новом Саду, из класе Никите Миливојевића. У овом полусатном избору филмова биће приказани: “Отказ” Владислава Велковског; “Изненађење” Ивана Вање Алача, “Коло среће” Ружице Ање Тадић и ”Мамурлук” Алексе Пантића.             

Као својеврсни увод у овај фестовски избор филмова, мада није у званичном програму, Каћански је најавио за сутра пројекцију ремастеризованог чувеног филма Жике Павловића  “Кад будем мртав и бео”. Биће то друга пројекција ремастеризованог филма у КЦНС, након што је недавно приказан и “Ко то тамо пева” Слободана Шијана.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести