Филм "Дан четрнаести" у селекцији Канског фестивала

КАН: Остварење југословенског редитеља Здравка Велимировића "Дан четрнаести" (1960) поново се нашло у селекцији 74. Филмског фестивала у Кану након процеса рестаурације и дигитализације у сарадњи с Црногорском кинотеком, саопштено је из Југословенске кинотеке.
w
Фото: Youtube Printscreen

Филм говори о групи затвореника који због доброг владања добијају две недеље одсуства, те о њиховом прилагођавању животу на слободи и дилемама које настају како се ближи дан повратка у затвор.

Пре тачно 60 година, ова драма је у продукцији "Ловћен филма" била у трци за Златну палму и тим поводом су ове две кинотеке предложиле да се уврсти у угледну селекцију "Кан Класик", што је Кански фестивал прихватио.

Ово остварење представља трећи филм са којим Југословенска кинотека учествује у селекцији "Кан Класик" - 2017. године приказани су "Скупљачи перја" (1967) Александра Саше Петровића и 2020. године "Ко то тамо пева" (1980) Слободана Шијана.

Рестаурација је обављена у Центру за дигитализацију и дигиталну рестаурацију у Архиву Југословенске кинотеке са оригиналног црно-белог негатива.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести