Филм Марте Попиводе "Пејзажи отпора" на фестивалу у Паризу

ПАРИЗ: Након успешног ућешћа и светске премијере у главном такмичарском програму јубиларног, 50. Међународног филмског фестивала у Ротердаму (ИФФР), дугометражни документарни филм Марте Попиводе, "Пејзажи отпора", наредних дана биће приказан и у међународном такмичарском програму фестивала документарног филма Cinema du Reel у Паризу у Центру Помпиду.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Фестивал, 43. по реду, одржава од 12. до 21. марта ове године.

У том програму биће приказан укупно 21 документарни филм - 11 дугометражних и 10 краткометражних остварења.

Фим "Пејзажи отпора" бележи путовање кроз сећања антифашистичког борца Соње (97), једне од првих партизанки у Србији, која је била и међу вођама покрета отпора у Аушвицу.

Протагонисти филма су Софија Соња Вујановић, Иво Вујановић и Иванка Максовић.

Сценарио и режију филма потписује Марта Попивода, на сценарију и драматургији радила је Ана Вујановић, директор фотографије је Иван Марковић, монтажерка Јелена Максимовић, дизајнер звука Јаков Мунижаба, док је микс звука урадио Симон Апостолоу.

Продуценти Пејзажа отпора су Марта Попивода и Драгана Јововић испред продуцентске куће Теорија на делу из Србије, као и Јасмина Сијерчић испред Боцалупо Филмс из Француске. Филм је реализован уз подршку Филмског центра Србије, Министарства културе и информисања Републике Србије, Реконструкције Женски фонд, Медиенбоард-а Берлин-Бранденбург, ARTE France – La Lucarne и CNC – Centre National de la Cnematograpjie et de l ''Image Animee.

Након поменуте светске премијере у склопу фестивала у Ротердаму, критичар Нил Јанг у свом приказу Попиводиног филма истакао је да иако би сведочанство главне јунакиње било упечатљиво и у радијском медију.

Никол Санте у приказу за Business Doc Europe је написао да је то универзална прича о рођењу и процвату, о снази и расту, о пропадању и уништењу.

Али то је истовремено и веома лична и болна прича.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести