Филм о Марини Абрамовић премијерно онлајн 5. децембра

БЕОГРАД: Документарни филм „Повратак кући - Марина Абрамовић и њена деца“ Бориса Миљковића биће премијерно приказан 5. децембра у Онлине биоскопу MOJ OFF, на адреси mojoff.net, јавила је дистрибутерска кућа из Београда MegaCom film.
marina abramovic
Фото: Tanjug (video)

Необичне околности Марининог повратка Београду након четири деценије, њена путујућа ретроспективна изложба “Чистач” са финалним одредиштем у престоници, послужиле су као повод и инспирација за настанак филма редитеља и сценаристе Миљковића.

Светска премијера овог филма одржана је на овогодишњем 26. Сарајево филмском фестивалу, да би наставио свој пут даље по светским филмским смотрама - Јихлав у Чешкој, Мостра де Валенциа у Шпанији, Сао Пауло Мостре у Бразилу и фестивала у Варшави, Пољска.

Након скоро 40 година одсуства Марина Абрамовић се враћа у град где је рођена и одрасла, место које је напустила или као да је из њега још тада побегла.

Њен комплексан живот и рад често су били истакнуте теме у готово свим медијима током протекле деценије, а током свог повратка Београду, контраверзна уметница са собом доноси и читав камион препун осећања, успомена и горчине.

Аутор Миљковић је пратио последње одредиште ретроспективне изложбе “Чистач” чиме је уједно приказао различите фазе, животне и уметничке изазове Абрамовић, као и њену оријентацију ка сарадњи са генерацијама младих уметника кроз концепт ре-перфоманса.

"Ово је амбулантни филм који прати емоцију јунакиње, непосредно, са малим коментарима, саучествујући са њеним осећањима, како то бива када пратите живот истински великих уметника”, каже редитељ.

“Ми не покушавамо да откријемо, тумачимо или осветлимо, управо смо ми ти које она тумачи, открива или просветљује, ово би требало да буде скица о њој и нама, о Марини и њеној деци," истакао је Миљковић.

„Повратак кући - Марини Абрамовић и њена деца” је интимна прича о сумирању живота једне од најзначајнијих личности савремене уметности, који описује дилеме што су је окупирале током младости у Београду, љубавним изборима и коначно посебној врсти уметничке усамљености.

Филм је реализовала фирма "Акција продукција" (продуцент Јована Караулић) у сарадњи са компанијом “LLC Abramovic”.

Ауторску екипу чине још: директор фотографије - Андреја Леко, монтажа - Никола Пурић, композитор и дизајнер звука - Петар Антоновић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести