Филм "Прохујало с вихором" уклоњен са HBO-а због расизма

ЊУЈОРК: Култни филм "Прохујало с вихором" Виктора Флеминга из 1939. године избачен је привремено са списка америчке стриминг платформе HBO Max, због, како објашњавају “романтизације расизма и хорора ропства".
t
Фото: Youtube Printscreen

На овај поступак “HBO max” одлучио се услед насилне смрти Афроамериканца Џорџа Флојда и протеста који су уследили, а како су најавили, филм ће вратити уз дискусију о његовом историјском контексту и приказима ропства.

“Филм ”Прохујало са вихором” је продукт свог времена и приказује неке од етничких и расистичких предрасуда које су нажалост одувек биле карактеристика америчког друштва. Расизам је био погрешан тада, као што је и данас и сматрали смо да би било неодговорно задржати тај наслов без појашњења контекста у коме је настао и става о одрицању од таквих приказа”, изјавио је портпарол “HBO Max” за “Верајети” и додао да "ако желимо да створимо праведнију будућност, прво морамо да признамо и разумемо нашу историју."

До повлачења филма дошло је након што је сценариста филма “12 година ропства” Џон Ридли у чланку за “Лос Анђелес Тајмс” позвао “HBO Max” да уклони “Прохујало са вихором”, јер тај филм, како је навео, романтизује хорор ропства и глорификује предратни живот на америчком југу.

Са Вивијен Ли, Кларк Гејблом, Оливијом де Хевиленд и Хети Мекданијел у главним улогама, прича филма “Прохујало са вихором” одвија се на плантажама у близини Атланте пре, током и након грађанског рата у Америци.

Филм је освојио осам Оскара, укључујући за најбољи филм, режију, главну женску улогу и споредну женску улогу што је учинило Хети Мекданијел првом црном особом која је награђена Оскаром.

“Прохујало са вихором” је забележио рекордну гледаност у биоскопима и тада је проглашен најгледанијим филмом свих времена.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести