Филм "Звиждуци" Корнелија Порумбојуа отвара Дунав Филм Фест

СМЕДЕРЕВО: Пројекцијом филма "Звиждачи", чувеног румунског редитеља Корнелија Порумбојуа 20. августа у Малом граду Смедеревске тврђаве, биће отворен овогодишњи Дунав Филм Фест.
1
Фото: Tanjug

Припадник румунског новог таласа, чији филмови последњих година побеђују на многим међународним фестивалима попут Кана, Берлина и других и који је румунску кинематографију подигао на пиједастал најзначајније европске кинематографије, филмом "Звиждачи" помера границе у свом досадашњем стваралаштву. 

Овај кански фаворит, снимљен у копродукцији Румуније, Француске и Немачке, у основи је крими прича која се развија на другачији начин од очекиваног за овог аутора. Новим редитељским приступом удаљава се од реалистичне филмске нарације и жанровски се приближава филм ноир-у. 

Интересантна локација, вулканско острво Гомера у сред Атлантског океана на коме људи комуницирају звиждањем инспирисали су румунског редитеља да сними необичан филм.

Главну улогу у овом филму остварио је Влад Иванов, који игра румунског полицајца који бежи на острво Гомера где упознаје заводљиву и превртљиву Гилду, коју игра Катринел Марон, од које учи језик звиждача.

Корнелије Порумбоју публици је познат по црној комедији "12:08 Источно од Букурешта" за коју проглашен најбољим дебитантом у Кану 2006. године, као и остварењима "Полицијски придев", "Известан поглед", као и филмом"Благо".

Друго издање Дунав Филм Фест-а љубитељима филма, ове као и претходне године, премијерно доноси најзначајнија остварења подунавске кинематографије. 

Више од четрдесет филмских остварења подунавске кинематрографије подељених у четири програмске целине биће приказано на четири атрактивне локације у Смедереву, у периоду до 25. августа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести