Филмови из Србије на фестивалу у француском граду Анже

БЕОГРАД: Филмски фестивал "Први кадар" почиње данас у граду Анже на западу Француске, а на програму су три остварења редитеља из Србије.
film
Фото: Tanjug/Filmski centar Srbije

Тако ће се на фестивалу наћи други дугометражни играни филм редитељке Иване Младеновић, "Ивана Грозна", кратки играни филм "Последња слика о оцу", Стефана Ђорђевића, као и остварење "А сада се спушта вече", Маје Новаковић, саопштено је из Филмског центра Србије.

Фестивал је фокусиран на дебитантске филмове младих и млађих аутора.

Филм Иване Младеновић, наставио је у копродукцији Румуније и Француске, а био је награђен специјалним признањем на Филмском фестивалу у Локарну, док је на Загреб Филм Фестивалу овенчан главним фестивалским одличјем.

Ових и наредних дана, "Ивана Грозна", се приказује на Кустендорфу и на Филмском фестивалу у Трсту.

Кратки играни филм "Последња слика о оцу", такође је лане награђен на фестивалу у Локарну, али и на Сарајевском филмском фестивалу, одакле је понео "Срце Сарајева" за најбоље краткометражно играно остварење.

На програму фестивалу у Анжеу је и запажено краткометражно документарно остварење "А сада се спушта вече" ауторке Маје Новаковић.

Овај филм, премијерно приказан на фестивалу "Visions du Reel" у Ниону, као и на престижном фестивалу "Hot Docs" у Канади, награђен је на Фестивалу ауторског филма у Београду и Панчево Филм Фестивалу, а већ је приказан на бројним других филмских фестивала широм света.

Фестивал у Анжеу траје до 26. јануара.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести