Филмови који би могли да нам се свиде у 2018.

Ко још иде у биоскоп, а таквих има и код нас, у распону од сада и ускоро, па до краја године, у биоскопској тами сусрешће се с новим неизбежним адаптацијама стрипова, повратничким култним хорорцима, као и биографиским остварењима.
kokice
Фото: pixabay.com

Од великих залогаја већ нам је доступан “Ready Player On ”' Стивена Спилберга, који нуди врхунску акциону авантуру на размеђи светова – стварног и виртуелног. Крајем маја поклонике али и противнике “застрањивања” од примарног серијала, очекује „Solo: A Star Wars Story“, чије се режије, после интерних сукоба у продукцији, латио Рон Хаурад.

“Осветници: Рат бесконачност“ (Avengers: Infinity War), у режија Ентонија Џоа Русоа би требало да нам стигне у биоскопе крајем априла. Још прошле године форшпан за филм је на Јутјубу за 24 час видело 230 милиона што је својеврстан рекорд и потврда о ултрапопуларности овог микса готово свих Марвелових стрип ликова.

Анимирану посластицу “Острво паса” (Isle of Dogs) у режији Веса Андерсона који је уз изванредне критике, не само као прве те врсте отворио протекло Берлинале, него је освојио и Сребрног медведа, што је такође преседан, пред нашим очима ће се појавити половином маја. Прича говори о јапанском острву и чопору паса који је ту протерaн због епидемије. "Острво паса“ је инспирисано јапанском кинематографијом из 60-тих година, а нарочито филмовима Акире Куросаве и анимираним филмовима Хајаа Мијазакија. Редитељ је на веома оригиналан начин представио сјајну глумачку екипу која је позајмила гласове ликовима из филма коју чине Едвард Нортон, Бил Мареј, Скарлет Јохансон, Брајан Кренстон, Лив Шрајбер, Тилда Свинтон, Грета Гервиг, Xеф Голдблум, Харви Кајтел, Френсис Мекдорманд, Фишер Стивенс и остали. Филм је рађен у стоп-моушн техници.

У мају би ваљало погледати „Tully” редитеља Џејсона Рајтмана и сценаристкиње Дијабло Коди. Препорука је њихово претходно заједничко, успело и омиљено оствaрење „Yuno“ (Јуно) овенчано Оскаром за оригинални сценарио. У овој новој филмској причи, мајци троје деце из предграђа Њујорка, након рођења трећег детета, у помоћ долази дадиља Тјули... Мајку Марло игра Шарлиз Терон, која се за улогу угојила 15 килограма и за глуму добила похвала критичара, док је дадиља, кажу критичари, такође сјајна Мекензи Дејвис, која у филму отелотворује миленијумску Мери Попинс.

У августу, чека нас нови филму Спајка Лија „Black Klansman”. Реч је о кримићу заснованом на стварним искуствима Рона Сталтврота, првог афроамеричког детектива у Колорадо Спрингсу који се инфилтрирао у редове тамошњег огранка Кју Клукс Клана да би на крају постао и њихов вођа. У Лијевом филму Сталтворта глуми  син Дензела Вошингтона, Џон Дејвид Вошингтон..

“Удовице” (Widows) у режији Стива Меквина, у биоскопима половином новембра, доносе причу о четири жене које, након што су им мужеви криминалци страдали, саме почињу да припремају пљачку да би се ослободиле старих дугова. Удовице глуме: Вајола Дејвис, Мишел Родригез, Елизабета Дебицки и Синтија Ериво.

У октобру би нам се, због старих добрих времена, могао наметнути хорор „Ноћ вештица“ (Halloween) редитеља Давида Гордона Грина. Биће то 11. филм о убици лудаку Мајку Мајерсу. Најављено је да је реч о директном наставку оригиналног филма из 1978, који ће се изгледати као да ни један од филмова франшизе у међувремену није снимљен. Извршни продуцент и креативни саветник овог наставка је отац „Ноћи вештица“ Џон Карпентер.

До краја године још мало хорора требало би да нам стигне са остварењем “Суспирија” редитеља Луке Гуадањина инспирисаном култним истоименим талијанским хорором Дарија Арђента из 1977. Радња се врти око младе девојке која похађа балатску школу у којој почињу да се догађају сабласни догађаји. Сада, четири деценије после оригинала, Лука Гуадањино, доноси своју верзију филма; али не римејк, већ као омаж Арђентовом култном остварењу. Главну јунакињу у новој “Суспирији”' глуми Дакота Џонсон..

Ваљало би обратити пажњу, када за то дође време, или већ надокнадити ако сте их у бископима пропустили, и на Роберта Родригеза који је направио сајберпанк акциони филм ”Alita: Battle Angel”, као и на нови ”Deadpool” и “X-Men: Dark Phoenix”. Ту спадају и “Оушнових осам”', женска верзија популарне франшизе Стивена Содерберга, чију режију потписује Гери Рос. Од самог Содерберга у овој години очекујемо нови филм ”Unsane”, хорор снимљен ајфоном, док нам Ричард Линклејтер нуди комедију с Кејт Бланчет 'Where'd You Go, Bernadette”.

Редитељ филма “'La La Land”' Демијен Чазал потписује биографију Нила Армстронга “First Man”, у којој поново сарађује с Рајаном Гослингом. Око католичког Божића, у филму “Mary Poppins Returns” вратиће нам се Мери Попинс с Емили Блант у насловној улози.

Владимир Црњански

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести