Филмови са Феста у новосадском биоскопу Арена

„Страст живота” стајало је на плакату Феста иза Јелене Галетин у Арени синеплекс, у Новом Саду, док је најављивала програм ове врхунске филмске манифестације која осим у Београду, део програма приказује и овде. Новосадска публика неће бити у прилици да прати главни, такмичарски програм 51. Феста, али ће моћи да види нове филмове Франсоа Озона, Дејвида Кроненберга, Тода Филда, Саре Поли, и многих других уметника по чијим остварењима ће протекла сезона остати још дуго у сећањима љубитеља кинематографије.
d
Фото: Промо

Укупно 17 филмова са Феста, пореклом из Француске, Италије, Јужне Кореје, Америке, Велике Британије, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, биће представљено на пројекацијама у биоскопу Арена синеплекс од 25. фебруара до 5. марта, у терминима од 19 и 21 сат, а по цени улазнице од 500 динара.

Као и увек, посебну пажњу публике привлаче филмови који су већ награђивани или им тек следе признања на предстојећој додели Оскара. „Тар” Тода Филда номинован је за шест Оскара, а Кејт Бланчет већ је награђена наградом БАФТА.

„Разговори жена” Саре Поли има две номинације за Оскара, британска драма „Живети” са Билом Најом такође, а на отварању Феста у Арени биће приказан један од највећих фаворита за освајање Оскара за најбољи документарни филм, „Сва лепота и крвопролиће” Лауре Поитре, који је награђен Златним лавом на 79. венецијанском фестивалу као тек други документарац овенчан највећим признањем у историји Мостре.

Нови филм Дејвида Кроненберга, „Злочини будућности” номинован је за Златну палму на Канском фестивалу, где је за режију награђен Парк Чан-Вук чији ће филм „Двострука превара” такође бити приказан у Новом Саду.

Филм „Брокер” Хироказу Коре-Еде у Кану је добио Награду екуменског жирија и награду за најбољег глумца (Канг-Хо Сонг), а филм „Осам планина”, екранизација истоименог романа у режији белгијских аутора и животних партнера Феликса ван Гронингена и Шарлоте Вандермирш добитник је Награде жирија филмског фестивала у Кану.

Поред наведених, новосадска публика ће моћи да ужива и у жанровски разноврсним филмовима са Феста који су се истакли у претходној години: „Неизмерност”, „Заувек млади”, „Сенка Каравађа”, „Празник рада”, „Злочин је мој”, „Маскарада”, „Први дан мог живота”, „Невини”, „Син”.

И. Б.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести