Филмски фестивал у Сопоту од 11. до 17. јула

СОПОТ: Филмски фестивал у Сопоту, у извршној продукцији Центра београдских фестивала- ЦЕБЕФ -а и у сарадњи са Центром за културу Сопот, биће одржан од 11. до 17. јула 2021. у Центру за културу Сопот.
sofest.jpeg
Фото: Printscreen

Овим поводом, кратко смо поразговарали са некима од филмских аутора чија ће остварења бити приказана ове године, о томе какав је њихов однос према фестивалу у Сопоту.

"Надам се да ће овогодишње двоструко фестивалско издање приуштити гледаоцима у Сопоту и двоструко задовољство. Преко двадесет домаћих филмова на једном месту, приказаних у неколико дана, представља нешто чега се не би постиделе ни развијеније кинематографије од наше, и посетиоци ће сигурно моћи да изаберу филмове по свом укусу каyала је редитељка Ана Марија Роши.

Младен Ђорђевић чији се филм "Сумрак у бечком хаустору" нашао у програму фестивала каже Филмски фестивал у Сопоту филмска смотра са дугом традицијом.

"Сопот је опстао упркос пролазним покушајима неких других фестивала и временом наметнуо и опстао као наш национални фестивал, што је концепт који треба да продубљује у наредним годинама. Оно што ме највише привлачи је природа сопотског краја и необавезна, неуштогљена атмосфера фестивала.”

Гордану Кичићу је Филмски фестивал у Сопоту веома драг и и важан.

"На њему сам освојио свој први Гран При за филм Устаничка улица који сам продуцирао, на њему био ко-сценариста и играо главну улогу, а посебно ми је драго то што је ове године, када ће се у Сопоту приказати филм Реална прича, конкуренција много већа", рекао је он.

Филмски фестивал у Сопоту ове године пружиће љубитељима и поштоваоцима филмске уметности јединствену прилику да прате проширени фестивалски програм, с обзиром на то да током јула 2020. фестивал није одржан због погоршане епидемиолошке ситуације.

Ове године ће публика захваљујући поменутом интегрисању програма, моћи на једном месту да испрати целокупну продукцију домаћег филма у периоду од две године које су за нама.

У току седам дана фестивала у Сопоту биће приказано 23 филма у такмичарском програму, 4 филма ван конкуренције, као и 4 филма за децу. Посебан додатак манифестацији ове године биће кратки филмови младих аутора.

Поред филмских пројекција, Филмски фестивал у Сопоту ће имати разноврстан пратећи програм који ће, поред традиционалног свечаног отварања фестивала уз дефиле филмских екипа, доделу почасних награда, концертни програм и ватромет, садржати панел дискусију, изложбу…

Слоган овогодишњег фестивала "У предворју јубилеја", подсећа и најављује да ће фестивал наредне године доживети своје јубиларно 50. издање.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести