Глумац Брајан Кокс добитник награде Фестивала у Палићу

Награду "Александар Лифка", коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан допринос европском филму, поред великана Радета Шербеџије, ове године ће примити цењени европски и холивудски глумац Брајан Кокс.
5
Фото: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Кокс је рођен је у шкотском граду Данди 1946. године. Од 1965, када је почела његова професионална каријера, мењао је позоришне сцене (Краљевска Шекспирова позоришна трупа и Национални театар у Лондону), играо класике и развијао свој таленат, а уз напредовање у театру, освајао је ТВ и филм.

На филму је дебитовао као Лав Троцки у биографској драми Николај и Александра (1971), о последњој руској царској породици, цару Николају Другом и царици Александри, која је снимана у Шпанији и – Југославији. Пажњу на свој таленат скренуо је филмом Ловци на главе (1986) тумачећи лик серијског убице Ханибала Лектора. Са Лоучем је снимио Скривени распоред (1990) и био део хит филмова Роб Рој и Храбро срце у режији Мела Гибсона (оба из 1995). Са Морганом Фрименом је играо у Ланчаној реакцији (1996) и Пољуби девојке (1997), са Данијелом Деј-Луисом у Боксеру (1997).

Пре осам година Кокс је боравио у Србији: у Београду је снимао редитељски деби глумца Рејфа Фајнса – Кориолан (2011).

Брајан Кокс биће гост предстојећег Фестивала европског филма Палић током којег ће му престижна награда Александар Лифка бити уручена.

Богат програм фестивала

Јубиларни, 25. Фестивал европског филма Палић, биће одржан од 14. до 20. јула на Палићу и у Суботици и приказаће стотинак релевантних европских наслова распоређених у 12 програмских целина: Главни такмичарски програм, Паралеле и судари, Млади дух Европе, Нови мађарски филм, Црноморска регија у фокусу, Омаж програм добитницима награде Александар Лифка, Омаж програм добитницима награде Ундергроунд Спирит, Еколошки документарци, Класици на тргу, Бест оф Еуропе 2017, селекција филмова са фестивала „Жигмонд Вилмош“ из Сегедина и Палић у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести