Хамптон, након награде "Александар Лифка" добио и Оскара

ПАЛИЋ: Енглески сценариста Кристофер Хамптон, добитник награде "Александар Лифка" Фестивала европског филма Палић 2017. године, освојио је Оскара за адаптирани сценарио филма "Отац" на 93. додели награда Америчке филмске академије у Долби театру у Лос Анђелесу.
nagrada
Фото: Tanjug/ Promo
Престижна награда припала је палићком лауреату заједно са Флоријаном Зелером, редитељем филма, и драмским писцем истоимене позоришне драме која је послужила као полазиште за "Оца" у којем су главне улоге остварили Ентони Хопкинс, такође награђен Оскаром за тај филм, и Оливија Колман.
Током боравка на Фестивалу европског филма пре четири године, када му је на Летњој позорници у Палићу уручена награда за изузетан допринос европској кинематографији, Хамптон је изјавио да сценаристи нису адекватно вредновани, али и да је разумљиво да се пре свега редитељима приписује филм.
Сценариста филмова "Карингтон", "Опасне везе", за који је освојио првог Оскара за адаптирани сценарио, и "Покајање", указао је да је сценарио основ филма.
"Као писцу, ваш је задатак да сарађујете са редитељем, да се трудите да га убедите у вашу идеју. Мислим да најбољи редитељи разумеју да је сценарио основа свега", казао је Хамптон на 24. Фестивалу европског филма Палић.
Истичући да веома воли процес рада са добрим редитељем, попут Стивена Фрирса, који му је омиљени, Хамптон је рекао да блискост те сарадње произведе нешто боље него што би један или други могли да ураде сами.
"То је идеал - да радите тако блиско са редитељем да је на крају тешко разлучити ко је шта урадио у конкретном филму. Али да, сценаристи нису вредновани сасвим колико би требало", рекао је Хамптон.
О искуству са Оскаром који је први пут освојио још 1989. године, Хамптон је објаснио да је пре свега, дивно добити ту награду, која повећава и цену добитника.
С друге стране, како је рекао, са том наградом стиже и нека врста нервозе.
"После Оскара прошло је шест година пре него што сам могао да радим следећи филм. Оскар доноси велики бенефите, али и чини да се људи поставе тако да пажљиво размисле пре него што вам приђу са неким предлогом", испричао је Хамптон на Палићу.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести