"Земљи номада" награде за најбољи филм, режију и главну глумицу

ЛОС АНЂЕЛЕС: "Земља номада" проглашен је најбољим филмом на 93. додели Оскара.  Овај филм је добио још две статуете за најбољу режију, Клои Жао, и главну глумицу, Френсис Макдорманд. Ентони Хопкинс је освојио свог другог Оскара за улогу у филму "Отац". За најбољи страни филм проглашено је данско остварење "Још једна тура".
zemlja nomada
Фото: Nagrađeni za najbolji film "Zemlja nomada", foto: Tanjug (AP Photo/Chris Pižello, Pool)

Свечаност је отворила оскаровка Ређина Кинг на импровизованој бини у станици "Junion". Није то овога пута био театар „Долби“, али награде су подељене.

Оскар за најбољу режију отишао је у руке Клои Жао за остварење „Земља номада“, која је постала тек друга жена да подигне златну статуету у тој категорији. Редитељка се захвалила Академији док је примала награду, док је глумица и продуценткиња Френсис Макдорманд замолила људе да, чим то буде могуће, похрле у биоскопе и погледају сва номинована остварења, а онда је вучјим завијањем поздравила све номаде.

Фото: Frensis Mekdormand i Kloi Žao, foto: Tanjug (AP Photo/Chris Pižello, Pool)

Иначе, Френсис Мекдорманд је добила трећег Оскара у каријери. Статуета јој је припала за улогу у филму "Земља номада" (Nomadland), чиме је потврдила репутацију једне од најбољих глумица своје генерације. Она се тако прикључила Мерил Стрип, Данијелу Деј Луису и Џеку Николсону, јединим активним глумцима који су добили три Оскара. Испред њих је једино покојна Кетрин Хепберн са четири статуете. Кандидаткиње за овогодишњу награду за најбољу глумицу биле су и Вајола Дејвис, Кери Малиген, Ванеса Кирби и Андра Деј.

Тридесет година од када је Оскаром награђен за улогу Ханибала Лектера у трилеру „Кад јагањци утихну“, сер Ентони Хопкинс добио је другу статуету за најбољег главног глумца и то за улогу у остварењу „Отац“. Кандиати за награду америчке Академије за филм, уметност и науку били су и покојни Чедвик Боузмен, Риз Ахмед, Гари Олдман и Сивен Јеун.

Најбољи филм ван енглеског говорног подручја је дански филм "Још једна тура", који су гледаоци могли да погледају на РТС - у пре свечане доделе Оскара.

Најбоља споредна глумица је Ју Јунг Јун за улогу у филму „Minari“. Тако је и осми пут без статуете остала Глен Клоуз. За најбољег споредног глумца награђен је Данијел Калуџа за улогу у „Јуди и црном Месији“.

Фото: Ju Jung Jun i Danijel Kaludža, foto: Tanjug (AP Photo/Chris Pižello, Pool)

Награде за најбољи адаптирани сценарио за филм „Отац“ отишле су у руке Кристофера Хемптона и Флоријана Зелера, а статуету за најбољи оригинални сценарио добио је Емералд Фенел за причу о „Жени која обећава“.

Фото: Florijan Zeler, foto: Tanjug (AP Photo/Lewis Joly, Pool)

Оскари за најбољу музику и песму отишли су у руке Трента Резнора, Атикуса Роса и Џона Батисте, који су компоновали најбољу музику за филм „Soul“. H.E.R, Дернст Емил и Тиара Томас награђени за најбољу нумеру „Fight For You“ из остварења „Јуда и црни Месија“.

За најбољу монтажу награђен је Микел Нилсен за монтажу филма „Звук метала“. „Нетфликсова“ биографска драма „Манк“ награђена је са две статуете. Доналд Грејем Берт и Џин Паскал који су награђени Оскаром за најбољу сценографију, а Ерик Месершмит однео је златну статуету за најбољу фотографију. Оскар за најбоље специјалне ефекте отишао је у руке Ендрјуа Џексона, Дејвида Лија, Ендрјуа Локлија и Скота Фишера за рад на филму „Tenet“.

Пипа Ерлих, Џејмс Рид и Крејг Фостер награђени су за најбољи документарац „My Octopus Teacher“.

Фото: Pipa Erlih, Marli Matlin i Džejms Rid, foto: Tanjug (AP Photo/Chris Pižello, Pool)

Оскар за најбоље кратко документарно остварење „Колет“ (Colette) примили су Ентони Ђокино и Алис Дојар. Оскар за дугометражно анимирани филм „Soul „ отишао је у руке Пита Доктера и Дејне Мареј, док су за кратко анимирано остварење „If Anything Happens I Love You“ награђени Вил Макормак и Мајкл Говије. Николас Бекер, Џејми Бакшт, Мишел Кутолен, Карлос Кортез и Филип Блад награђени су за најбољи звук у филму „Звук метала“, а најбоље кратко играно остварење је „Два удаљена странца“ (Two Distant Strangers), за које су Оскаре однели Тревон Фри и Дезмонд Роу.

Два Оскара освојио је филм "Ma Rainey’s Black Bottom" и то Серђо Лопез Ривера, Миа Неал и Јамика Вилсон за шминку и фризуру, а Ен Рот за најбоље костиме.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести