Оскари 2021 - најразноврснија група кандидата до сада

ЛОС АНЂЕЛЕС: Сутра се одржава 93. додела награда Америчке филмске академије, а ове године догодио се преломни тренутак за академију, која је номиновала до сада најразноврснију групу редитеља, глумаца и продуцената, пише Глас Америке.
oskar pixabay
Фото: pixabay.com

Девет од 20 кандидата за Оскаре за глуму су представници мањина. Две жене, од којих једна Азијка, у трци су за Оскара за режију. Седамдесет жена је укупно освојило 76 номинација за Оскаре.

Друштвене промене утицале су на разноврсност у додели Оскара, сматра социолог Андреа Прес, која предаје медије на Универзитету Вирџиније.

“Активисти су доспели у центар пажње а онда је спознаја о тим проблемима продрла у свест шире јавности. Уз то, демографска структура Америке се убрзано мења”, рекла је она.

У категорији најбољег филма, пет од осам номинованих су режирале жене или редитељи мањинских заједница.

"Јуда и црни Месија", историјска драма о расној неправди и убиству у Америци 1960-их је први номиновани филм са комплетно црначком глумачком поставом. Филм је номинован у шест категорија.

"Минари", корејско-амерички филм о искуству досељеника у Америку такође је освојио шест номинација. Међу њима је и прва номинација за главну мушку улогу за једног Американца азијског порекла а за најбољу споредну женску улогу по први пут је номинована једна глумица из Јужне Кореје.

Азијско амерички редитељ Ли Ајзак Чанг такмичи се са азијско-америчком колегиницом Клои Жао за Оскара за режију.

Филм Клои Жао "Земља номада" бави се људима који живе на маргинама америчког друштва. Освојио је шест номинација за Оскаре.

"Звук метала" такође је освојио шест номинација, а међу њима је И номинација за најбољег глумца за Риза Ахмеда - који је први муслиман у историји номинован у тој категорији. Ахмед глуми бубњара који губи слух.

Вајола Дејвис је још једна афроамеричка глумица која је добила номинацију. У филму “Црна задњица Ма Рејни”, она глуми заједно са Чедвиком Боузменом, који би постхумно могао да добије Оскара за најбољу мушку улогу.

Андра Деј номинована је за главну улогу у филму “САД против Били Холидеј”.

Кандидат за Оскара "Жена која обећава" је вероватно филм који најбоље одражава еру #МеТоо. Филм британске редитељке Емералд Фенел номинован је у пет категорија међу којима су најбољи филм и номинација Кери Малиген за главну женску улогу, док је редитељка Фенел кандидат за Оскара за режију. Филм је црнохуморна, сатирична прича о жени која се свети мушкарцима који искоришћавају жене.

“Мислим да смо спремни да отворимо категорије И у овом случају признамо реалност свеприсутних сексуалних напада И насиља у нашој култури на које је скренуо пажњу покрет МеТоо”, истиче професорка Андреа Прес.

Без обзира на то ко ће победити, разноврсност неће бити пролазни тренд у Холивуиду, верује Ејн Кокас, такође професорка медија на Универзитету Вирџиније.

“Сви они могу да кажу да су номиновани за Оскара у свом пољу. И то је већ само по себи велика част и признање, и то мења вашу вредност (у Холивуду), повећава ваш утицај и способност да обезбедите да се снима оно што ви мислите да је важно”, каже она.

Овогодишњи Оскари се одржавају уживо на две локације у Лос Анђелесу - Долби театру и историјској железничкој станици Јунион. Број званица је ограничен на 170. Трећу годину заредом церемонија нема домаћина, али ће низ познатих личности уручивати награде.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести