ИМДб поново дозволио гласање за Дару из Јасеновца

БЕОГРАД: После краткотрајне забране гласања за "Дару из Јасеновца", филмска база ИМДб поново је омогућила посетиоцима сајта да дају свој глас за српског кандидата за “Оскара”.
Dara iz Jasenovca/Tanjug/Filip Kraincanic
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић/Дара из Јасеновца

Забрану су увели администратори сајта због својеврсног "рата гласовима", у којем су корисници из Србије филму махом давали чисте десетке, док су, како се претпоставља, корисници са друге, хрватске стране, филму давали "јединицу".

У тренутку када је искључена опција оцењивања, филм је имао оцену 9,4, а максимална оцена је 10.

Могућност гласања враћена је на дан када је у Америци почела биоскопска дистрибуција "Даре", српског кандидата за 93. награду америчке Академије филмске уметности и науке “Оскар”.

Филм ће данас премијерно бити приказан у Чикагу, Атланти, Даласу, Мајамију, Хјустону.

Нажалост, филм о страдању српске деце у злогласном логору, на дан почетка диструбуције у САД суочава се с новим негативним критикама, овог пута у ‘‘Лос Анђелес тајмсу’‘, саопштили су дистрибутери филма.

Након неосноване тврдње Џеја Веисберга у ‘‘Варајитију’‘ да је филм нескривена српска националистичка пропаганда, а која је објављена непосредно пред гласање за номинације за Златног глобуса, нова критика у ЛА Тајмсу недвосмислено представља опструкцију номинације за престижну филмску награду.

С друге стране, праћена бројним позитивним критикама "Дара" испливава као едукативно остварење које на уметнички начин осветљава значајан део историје, каже се у саопштењу.

Наиме, уз жустру критику тематике којом се филм бави, наводи се да је "најциничније да је филм кандидат за Оскара".

Међутим, упркос турбуленцијама, наводи се у саопштењу дистрибутера, "Дара из Јасеновца" едукативно је остварење које на уметнички начин осветљава значајан део историје.

Филмом су се на веома посвећен и позитиван начин бавили бројни еминентни сајтови специјализовани за филм.

У Србији се филм приказивао недељу дана у Дому културе Грачаница крајем 2020. године, а званична премијера у Београду се очекује крајем априла.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести