Инглиш: Наш филм на Санденс фестивалу тријумф је и за Србију

БЕОГРАД: Продуцент Џонатан Инглиш, оцењује као огроман успех за екипу филма али и Србију што ће филм “You are not alone” (Ниси сама) у потпуности снимљен у удаљеном, јединственом селу на Старој планини, бити приказан 28. јануара на престижном америчком Санденс фестивалу.
i
Фото: Tanjug

То је огороман успех, тријумф по свим светским стандардима, било је један одсто шансе да успемо да уђемо у главну конкуренцију Санданс фестивала и успели смо, рекао је Инглиш, који је подсетио да је Санденс један од најпрестижнијих филмских фестивала у САД и један од најпрестижнијих у свету, а који је покренуо глумац Роберт Редфорд.

Инглиш наглашава да је велики тријумф имати филм који је цео снимљен у Србији и наглашава да су веома важну улогу у свему томе имала и подстицајна средства Министарства културе и информисања Владе Србије.

Мислим да се ово дешава тек трећи пут, мада је ово прва међународна продукција која иде на Сандeнс, рекао је Инглиш и додао да очекује да ће “You are not alone”, који је натприродни хорор трилер, бити приказиван широм САД одмах након фестивала, док би у српске биоскопе могао да дође тек на пролеће 2023.

Према његовим речима, Србија ће осетити бенефите промоције филма пред и након фестивала.

Чињеница да је филм снимљен на Старој планини у изолованом планинском селу на 700 метара надморске висине јединственом по старим каменим кућама и каменим крововима, привићи ће велику пажњу медија у свету. Цео филм смо снимили у Покровенику, селу недирнуте природе и прелепог погледа на околна брда. Филм је сниман у тешким али и лепим условима, у дивним старим кућама. Први човек села села је био веома предусретљив као и фамилије које живе у селу а које су ми дале посебан шарм и енергију. Људи у Србији су свуда гостопримиви и надали смо се да ћемо наћи такво село. У потрагу смо утрошили више од пола године. Обишли смо више од сто 100 села и пронашли Покровеник, казао је Инаглиш.

Како каже, више пута је био учесник на фестивалима, а радио је као продуцент у Лондону, Лос Анђелесу, наглашава да не сме ништа да очекује од Санденса јер и улазак у званичну селекцију фестивала много говори о филму.

Важно је све нас који смо радили на филму али и за Србију, за сваки филм да уђе на Санденс, да уђе на америцко тржиште и потом у биоскопе је невероватно достигнуће поготово данас када имамо Нетфликс...., каже Инглиш.

Захваљуући Инглишу, између осталог и серији Предстража, која је доживела четврту сезону у САД, публика у свету је имала је прилику да види и Калемегдан, и Петничку пећину, и Водопад Тупавица, и Вратњанске капије, фантастичне камене лукове, Космај, Смедеревску тврђаву, Фрушку гору...

Радили смо на Предстражи и ово је такође први пут да се једна цела сезона снимала у Србији, али и да је један ТВ шоу снимљен цео ван Америке, то је велико достигнуће за цео тим, многе ТВ серије имају само једну сезону а Престража већ има четврту, рекао је Инглиш и додао да је то много већа екипа од оне која је радила на филму “You are not alone”.

Инглиш каже да планира да настави рад на продукцији, подсетио је да је почео да ради средином деведесетих у Лондону, да је потом прешао у ЛА и да му је била жеља да се пресели у Србију и да развоја сопствене садржаје који ће бити засновани на словенској митологији.

Како каже значајна му је историја земље, култура, словенска култура и додае да га је током каријере заокупирала средњовековна епоха, да су му словенски богови и митологија извор инспирације, сто се између осталог, како каже, види и на костимима у Предстаражи.

Ускоро ће, наводи најавити велики историјски тв шоу, базиран на словенској митологији региона што ће бити спрингборд и за све друго што ради.

Следећу продукцију ће, како каже, почети у јануару са Електрик ентертејмент а снималње почиње у марту, у студијима Жељка Митровића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести