Иван Карл: Никита Михалков долази на 50. Фест

БЕОГРАД: Славни руски редитељ Никита Михалков биће гост јубиларног 50. Међународног филмског фестивала Фест, који ће бити одржан од 25. фебруара до 6. марта у 12 биоскопских сала широм Београда, фестивал ће отворити пројекција домаћег филма "Страхиња Бановић" Стефана Арсенијевића, најавио је градски секретар за културу Иван Карл гостујући на К1 телевизији.
f
Фото: Promo/fest.rs

Како је Карл појаснио, појавиила се вест да Михалков не долази у Београд, која је како је нагласио у у потпуности нетачна.

Михалков долази у Београд на Фест. Једина је дилема да ли ће доћи на отварање или затварање фестивала. У контакту смо са са нашим руским партнерима око организације доласка руског редитеља у Београд и све је у реду, казао је Карл.

Како каже, организатори Феста су преговорима са три позната имена из Хокливуда око евентуалног доласка на јубиларно издање фестивала.

Видећемо да ли ће неко из Холивуда бити гост Београда. Сва три имена са којима у овом моменту преговарамо су добро позната нашој публици. Имаћемо госте из Европе и региона, казао је Карл и додао да публику на Фесту очекује око 400 стотине пројекција.

Публика ће имати прилике да погледа премијерно више од 80 филмова светске продукције, у различитим програмским селекцијама, а понудиће и најновије домаће филмове у копродукцији са многим иностраним партнерима и фондовима, казао је Карл.

Престижна награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности биће додељена изузетним личностима из света филма - прослављеном редитељу Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Микију Манојловићу.

На отварању 50. Феста 25. фебруара у Комбанк дворани, биће приказан споменути филм “Страхиња Бановић”, редитеља и сценаристе Стефана Арсенијевића као српска премијера тог остварења.

Филм је освојио разне награде по свету: Кристални глобус за најбољи филм на престижном 55. Филмском фестивалу у Карловим Варима, као и награда за најбољег глумца (Ибрахим Кома) и специјално признање жирија за директорку фотографије - Јелена Станковић на истом фестивалу, која је лауреат и најновије награде на 33. Фестивалу у Трсту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести