Јапанско-српски фестивал филма у БГД, НС и Токију

БЕОГРАД:  Шести Јапанско-српски фестивал филма одржаће се од 29. до 31. октобра у Југословенској кинотеци у Београду уз пратећи програм, изложбу, перформансе и предавања.
filmska traka film
Фото: Tanjug (ilustracija)

Фестивал се потом сели у Нови Сад 2. и 3. новембра, а истовремено ће бити одржан и у Токију, најавили су организатори фестивала.

Посетиоци ће током фестивала имати прилику да виде нова краткометражна филмска остварења у селекцији Марка Грбе, као и искусних и талентованих редитеља обе земље, а такође ће моћи да присуствују многим културно-уметничким, едукативним и забавним садржајима на тему „Ствараоци и дела“, који из године у годину имају све већи програмски простор овог фестивала.

Фестивал ће сутра у 18 сати отворити овогодишњи чланови жирија - уредница у Редакцији филмског програма РТС-а - Сандра Перовић, реномирана јапанска глумица Хако Ошима и Милан Тодоровић, доцент на Факултету драмских уметности, продуцент и редитељ.

У оквиру церемоније отварања, публика ће видети изложбу под називом „Записи пред сан“ младе уметнице којој је Француска доделила почасни орден Витез реда уметности и књжевности, као и бутох перформанс у извођењу Марка Нектана.

Након тога ће уследити филмови такмичарске селекције и трибина „Човек и машина“ у оквиру овогодишње тематске разраде фестивала, на којој ће говорити: Виктор Киш, Александар Родић, Хако Ошима и Акијоши Имазеки.

Другог дана фестивала, 30. октобра, активности ће почети панелом „Орацле медиа самитом“, који ће водити двогодишњи добитник награде јапанског жирија, Огњен Петковић.

Уметнички програм почеће у 18 сати, када ће посетиоци моћи да погледају дело професора са токијског Политехничког универзитета, Такајаме Рјуићија (Нитрат), док ће у поткровљу Југословенске кинотеке бити одржана радионица Марка Нектана "Изазивање креације".

У атријуму Југословенске кинотеке биће одржан перформанс "Процес стварања".Овај дан затвориће такмичарски филмски блок од 20:00 до 22:30.

Последњег дана Фестивала (31. октобар) посетиоци ће моћи да чују више о самом Јапану и о искуствима оних који својим радом, ликом и делом подстичу зближавање ове две културе.

Након тога, организатори Јапанско-српског филмског фестивала припремили су и ревијалну интернационалну селекцију филмова, која је окупила остварења широм света на овогодишњу тему "Ствараоци и дела“ .

У овом блоку анимирани филмови су најприсутнији и додирују актуелна питања модерног света кроз сатиру и позитивну критику, навели су организатори фестивала.

Пре проглашења победника биће приказан и последњи такмичарски блок, као и трибина „Аутор и дело“, коју ће обележити аутентични гости, ветерани и пријатељи.

Награду ће уручити представници српског и јапанског жирија уз подршку глумице Јоване Стевић, суоснивача и директорке ЈСФФ-а за Србију.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести