Јоковић: Нисам отишла из Београда зато што га нисам волела

БЕОГРАД: Нисам отишла из Београда зато што га нисам волела, стално сам путовала, па ми се десило и створила сам два дома, казала је Танјугу глумица Мирјана Јоковић која глуми главну улогу у остварењу "Еасy Land" који ће бити приказан 1. марта у Дворани културног центра Београда у оквиру програма Феста.
s
Фото: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / bb

Филм "Easy Land" је редитељски првенац Сање З"ивковић и у средишту приче има Јасну коју игра Мирјана Јоковић, талентовану и амбициозну архитекткињу из Србије која живи у Торонту, где жели да створи бољу будућност за своју кћерку, тинејџерку Нину, коју игра Нина Кири.

Међутим, ментална болест од које пати је велики проблем у њиховим односима.

Уз помоћ лекова, Јасна успева да ради - има посао у једној продавници, а изненада добија прилику да се докаже и изради пројекат својих снова, али да би то извела, мора да ризикује своју стабилност и крхке односе с кћерком.

Кад Нина нађе посао у једном позоришту, почиње да верује у нове могућности.

Јоковићева каже за Танјуг да се филм бави различитим темама међу којима је најважнија како људи који су напустили свој дом функционишу у иностранству.

"То је универзални проблем свих људи који једном крену далеко од куће из потребе да живе негде другде. То што су отишли, не значи да су оставили свој дом, али је у реду и да пронађу неко ново место, живот у иностранству" каже за Танјуг Мирјана Јоковић.

Позната глумица наглашава да сви ти људи имају много тога да понуде у новој средини.

"Наслеђе живота у некој географији нико не може да нам одузме и то увек можемо да понудимо као нешто ново људима у свету. Наш филм говори и како се та носталгија преживљава у новим временима када те срце вуче према коренима који те везују за културу у којој си одрастао. Мени је моја земља дала јако лепо историју пре него што сам отишла у свет и срећна сам што тај отисак свуда носим са собом", казала је Јоковићева.

Према њеним речима, филм говори и о менталним болестима и људима који имају искуства која им отежавају нормалан живот.

"Та тема је велики табу јер људи о томе не желе да причају. Све то је врло проблематично јер када људима треба доктор за зуб или ногу, онда је у реду да га потраже, а када неко има ментални проблем, то је ођедном брука. Наш филм охрабрује људе да потраже помоћ од лекара за такве проблеме. Када некоме није добро на такав начин, онда то није само његов проблем, већ свих људи у његовој околини", казала је Јоковићева.

Како каже често долази у Београд, иако већ 30 година живи у иностранству.

"Никада се нисам откинула од Србије. Мени је то било јако важно у животу, јер нисам отишла из Београда зато што га нисам волела. Стално сам путовала и мени се случајно десило да сам остала у иностранству и створила сам себи два дома. Хвала Богу, има доста наших свуда, па је лакше остати", каже Мирјана Јоковић.

Према њеним речима, када је разговарала с редитељком Сањом Живковић инсистирала је да филм буде урбана прича.

"Често видимо филмове који се баве нашим људима, али врло ретко имамо прилике да чујемо београдски сленг, музику, шлиф... Верујем да управо то треба да нас представља у свету. Београд је озбиљан град и имамо озбиљно сваковрсно наслеђе. Зато се у филму чују Екатарина Велика или Бајага, јер како нас је та музика повезивала у прошлости, тако нас везује и сада", казала је Јоковићева.

За њу је Фест увек био једно од најважнијих места у животу.

"Када смо студирали на ФДУ, покушавали смо да фалсификујемо карте за Фест јер нисмо могли на пројекције да улазимо са индексом. Па, јуче је на отварању Феста 4.000 људи у Сава центру гледало фантастичан домаћи филм ''Отац'' Срдана Голубовића", казала је Мирјана Јоковић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести