Кинотека донирала ДСП пројектор Дому културе у Грачаници

БЕОГРАД: Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио је данас директору Дома културе у Грачаници Живојину Ракочевићу мобилни ДСП пројектор у вредности од 4,2 милиона динара које је обезбедило Министарство културе и информисања.
1
Фото: Tanjug

Примопредаји су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић.

Вукосављевић је истакао да овим чином показују да излазе у сусрет акутним потребама српске културе свуда где живи српски народ и омогућују врло активном културном чиниоцу - Дому културе у Грачаници да српском народу на Косову и Метохији обезбеди приказивање значајних домаћих и иностраних филмова.

Он је рекао да ће пројектор омогућити приказивање филмова не само у Грачаници, него и у 15 насељених места где живи српски народ на Косову, чиме ће се културни живот нашег народа на КиМ у одређеној мери поправити, истакавши још једном целовитост и недељивост културног простора српског народа.

Ðурић је нагласио да је Србија несумњиви утемељивач, главни мецена и патрон филма на Косову и Метохији још од времена када је српска војска 1912. године, након вишевековног ропства, закорачила на тле Косова и Метохије и када су забележене "живе слике Газиместана и наших светиња и у историју уписале неизбрисив траг борбе нашег народа за ослобођење".

"Та часна улога коју је имала српска камера за време Великог рата за ослобођење нашега народа на Косову и Метохији, уједно је и први филмски запис са тог подручја. Како је било тада, тако је и данас. И данас је Србија једна од главних мецена и патрона филма на Косову и Метохији", рекао је Ðурић.

Он је нагласио да Министарство културе, Канцеларија за КиМ и све институције настоје да "филм у нашој јужној покрајини буде жив, да архивска грађа буде сачувана и доступна, као и да наш народ на Косову има прилику да ужива у свим савременим остварењима филмске уметности".

Ðурић је приметио да културни живот на Косову и Метохији опстаје у врло тешким и сложеним условима.

"Ако дигитални пројектор можда значи само неки додатни садржај у неком другом делу наше земље, на Косову и Метохији то је још један од симбола улагања у будућност, јер све ново што тамо направимо, поручује да желимо тамо да останемо, да желимо да опстанемо, да желимо да поправимо наш живот тамо и да видимо тамо своју будућност", подвукао је Ðурић.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести